Αρχείο κατηγορίας Πληροφορικη

Εκπαιδευτικό υλικό πληροφορικής

Κεφ. 1.4 Υλοποίηση Αλγορίθμου με υπολογιστή – Προγραμματισμός

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 

 

Κεφ. 1.2 Αλγόριθμοι και ιδιότητες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

(για χαλάρωση με θέμα έννοιες Πληροφορικής)
 1. Οι Πύργοι του Ανόι.
 2. Λύκος, πρόβατο και λάχανο.
 3. Σπειρογράφος. (Φωτόδεντρο)

Υλικό μελέτης για την Πληροφορική Γ Γυμνασίου (2)

Για να βοηθηθείτε για τη μελέτη του μαθήματος Πληροφορικής της Γ Γυμνασίου, ακολουθεί συγκεντρωμένο το υλικό και οι πηγές που προτείνονται για μελέτη και έχει ήδη αναρτηθεί τμηματικά στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου Καρλοβασίων.

 1. Διαδραστικό (εμπλουτισμένο) Σχολικό Βιβλίο Πληροφορικής Γ Γυμνασίου.
 2. Προσαρμοσμένο σχολικό βιβλίο σε συντακτικό Scratch, από τον συνάδελφο Χαραλαμπίδη Στυλιανό – Μαρίνο, του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Ζακύνθου.
  • Οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το Scratch
  help-guide-thumb Οδηγός για το Scratch (Μετάφραση από επίσημο οδηγό)
  Οδηγός χρήσης του Scratch 1.4 για αρχάριους
  Οδηγός Ξεκινήματος, aυτός ο αναλυτικός οδηγός σε μορφή PDF παρέχει μια εύκολη εισαγωγή στο Scratch 2.0.

  Δείτε περισσότερα σχετικά με την ιστορία της Γλώσσας Προγραμματισμού Scratch εδώ.

Εγκατάσταση του περιβάλλοντος εργασίας Scratch

 • Mπορείς να κατεβάσεις τo περιβάλλον εργασίας Scratch  1.4 της συγκεκριμένης γλώσσας μέσω του παρακάτω συνδέσμου http://scratch.mit.edu/scratch_1.4/ και στη συνέχεια να κάνεις εγκατάσταση του αρχείου.
 • Μπορείς να εγκαταστήσεις τον επεξεργαστή έργων του Scratch 2.0 μέσω του παρακάτω συνδέσμου https://scratch.mit.edu/scratch2download/ για να δουλεύεις πάνω στα έργα σου χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
 • Μπορείς να πειραματιστείς με την Online πλατφόρμα εργασίας της γλώσσας προγραμματισμού Scratch.  Scratch 2.0

Εικονογραφημένο Λεξικό Πληροφορικής

info_dictionaryΧρήσιμο Εκπαιδευτικό υλικό

Δείτε το Εικονογραφημένο λεξικό που εξηγεί όρους της πληροφορικής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αιώρα. Η έκδοση δεν έχει εμπορική διάσταση και παρέχεται δωρεάν.

Πρόγραμμα σπουδών εξ’ αποστάσεως «Code Yourself!»

code yourself!Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του ελεύθερου προγράμματος σπουδών εξ’ αποστάσεως (MOOC) με θέμα το Scratch, που συνδιοργανώνουν τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και το ORT της Ουρουγουάης.  Είναι ιδαίτερα σύντομο (5 εβδομάδες), απλό και κατάλληλο για εφήβους. Πέρα από μία εισαγωγή στον προγραμματισμό με  Scratch, μιας από τις απλούστερες γλώσσες προγραμματισμού, θα σας βοηθήσει να σκέπτεστε όπως ένας προγραμματιστής, μηχανικός λογισμικού ή επιστήμονας της πληροφορικής.

Αναλυτικό άρθρο για αυτό το πρόγραμμα σπουδών είχαμε δημοσιεύσει στον πρώτο κύκλο του προγράμματος στις 23 Μαρτίου 2015. Το παρόν πρόγραμμα έχει διάρκεια από τις 10 Αυγούστου 2015 ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2015 και δέχεται δωρεάν εγγραφές ως τις 18 Αυγούστου 2015. Μην αμελείτε να διαβάσετε τις διορίες των εργασιών και των κουίζ αξιολόγησης προκειμένου να πάρετε πιστοποιητικό με την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος.

Φύλλο Εργασίας 4: Επεξεργασία Κειμένου Libre Office Writer

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το τέταρτο (4ο) φύλλο εργασίας για την Πληροφορική Α’ Γυμνασίου, που αφορά σε εισαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με την επεξεργασία κειμένου.

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο «Φύλλο Εργασίας Πληροφορικής Α’ Γυμνασίου 4: Επεξεργασία Κειμένου – Libre Office Writer» από τον δημιουργό Δημήτριος – Αδαμάντιος Δρίτσας διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Φύλλο Εργασίας 3: Επεξεργασία Κειμένου Libre Office Writer

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το τρίτο (3ο) φύλλο εργασίας για την Πληροφορική Α’ Γυμνασίου, που αφορά σε εισαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με την επεξεργασία κειμένου.

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο «Φύλλο Εργασίας Πληροφορικής Α’ Γυμνασίου 3: Επεξεργασία Κειμένου – Libre Office Writer» από τον δημιουργό Δημήτριος – Αδαμάντιος Δρίτσας διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .