Αρχείο κατηγορίας Εκπαιδευτικά Παιχνίδια

Εκπαιδευτικά παιχνίδια

20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ»

Πάμε «Λυσία»lysias_logo

  «…όλο το Μάρτιο «παίζουμε» ΛΥΣΙΑ  http://www.lysiasedu.org που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

        Σας ενημερώνουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα διοργανώνουν τον 20ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό μέσω Internet «ΛΥΣΙΑΣ», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γενικού Λυκείου).

           Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής – συμμετοχής, το χρόνο και τους κανόνες διεξαγωγής, καθώς και τα βραβεία-δώρα μπορείτε να επισκέφθείτε τον
δικτυακό τόπο: http://www.lysiasedu.org/.

Δείτε την αφίσα.

26 χρόνια Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού!

Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου;

       child_rights
Φέτος η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών! Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή για όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας; Κάνε το κουίζ του Συνηγόρου του Παιδιού και δες πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου!

Συνέχεια

Το καλάθι (παιχνίδι αριθμητικής)

Στιγμιότυπο από το παιχνίδι του Φωτόδεντρου

Οι νεαροί μαθητές μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους να εξασκηθούν με τις βασικές πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση και αφαίρεση) με το εκπαιδευτικό παιχνίδι Το καλάθι, από το αποθετήριο του Φωτόδεντρου.

Ο μαθητής πρέπει να προσθέσει ή να αφαιρέσει τους κατάλληλους αριθμούς ώστε συμπληρώσει τον αριθμό – στόχο, που θα τον οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού. Στο αρχικό μενού υπάρχει βοήθεια για περαιτέρω οδηγίες.

Απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο στα Windows τον Unity Web Player.

Bit ο Εξερευνητής

    Screenshot από το παιχνίδι Bit ο Εξερευνητής

    To «Bit o Εξερευνητής» είναι ένα τρισδιάστατο εκπαιδευτικό παιχνίδι που έχει ως στόχο την εξάσκηση των μαθητών και την αξιοποίηση γνώσεων για βασικές έννοιες των υπολογιστών. Οι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από εμπόδια και γρίφους, για την επίλυση των οποίων θα χρειαστούν γνώσεις σχετικά με λογισμικό, υλικό, λειτουργικά συστήματα, κατηγορίες υπολογιστών, ιούς κ.λπ.. Πληροφορίες για το παιχνίδι, τη φιλοσοφία του και τους δημιουργούς του, μπορείτε να βρείτε από τον ακόλουθο σύνδεσμο από το αποθετήριο του Φωτόδεντρου.

   Είναι ιδανικό για μαθητές της Β Γυμνασίου, που επιθυμούν με παιγνιώδη τρόπο να πραγματοποιήσουν μία σύντομη επανάληψη σε έννοιες που διδάχθηκαν στην Α Γυμνασίου. Προτείνεται επίσης για μαθητές της πρώτης τάξης, που στο τέλος της χρονιάς επιθυμούν μέσα από το παιχνίδι να ελέγξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

    Οι μαθητές εξερευνούν τον τρισδιάστατο χώρο του παιγνιδιού κινώντας τη σφαίρα με στόχο να ολοκληρώσουν το παιγνίδι. Για να επιτύχουν το σκοπό αυτό πρέπει να επιλύσουν τους διάφορους γρίφους αξιοποιώντας και ενισχύοντας, παράλληλα, τις γνώσεις τους για βασικές έννοιες Πληροφορικής.

    Απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο στα Windows τον Unity Web Player.

Φτιάξε το δικό σου FLAPPY GAME

Φτιάξε το δικό σου FLAPPY GAME

    Νέες δραστηριότητες από το Code.org στο οποίο συμμετείχαμε ως σχολείο στα πλαίσια της «Ώρας του Κώδικα«. Συστήνονται ανεπιφύλακτα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς πληροφορικής και όχι μόνο – για όσους νοιάζονται, για να μάθουν πόσο εύκολος και μέσα στη ζωή μας είναι ο προγραμματισμός υπολογιστών. Με μία σειρά 8 σύντομων προγραμματιστικών γρίφων μπορείτε να φτιάξετε ένα παιχνιδάκι σαν και αυτό. Ένα κλασσικό platform παιχνίδι με  ένα μικρό διαστημόπλοιο σε ύφος Flappy Bird (και μικρό επίπεδο δυσκολίας).

    Αναλυτικότερα, λοιπόν επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο (link).

  Εκεί μπορείτε να βρείτε την παραλλαγή του Flappy Game που έφτιαξε ο καθηγητής Πληροφορικής του Γυμνασίου Καρλοβασίων, Δρίτσας Δημήτριος – Αδαμάντιος για να πάρετε μία ιδέα. Ακολούθως μπορείτε:

  1. Να το εκτελέσετε και να παίξετε το παιχνίδι (Run Program) – ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΟ.
  2. Να δείτε τον προγραμματιστικό του κώδικα, για να καταλάβετε πως λειτουργεί. (How it Works)
  3. Να φτιάξετε με τα αντίστοιχα μπλοκ κώδικα το δικό σας Flappy Game (Make your own flappy game), λύνοντας ένα αυτόνομο σετ με 8 προγραμματιστικούς γρίφους. Ο 8ος είναι η δημιουργία του δικού σας παιχνιδιού.
  4. Τέλος, μπορείτε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας μέσω Facebook ή Twitter – εφόσον έχετε λογαριασμό σε αυτά.
Για τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη συμμετοχή σας ούτε η ύπαρξη λογαριασμού στο εγχείρημα «Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ«.

Λύκος, πρόβατο και λάχανο. Βοήθησε το βαρκάρη.

   Παίξε το ακόλουθο παιχνίδι και βρες τη λύση, βοηθώντας το βαρκάρη να μεταφέρει το λύκο, το πρόβατο και το λάχανο από τη μία όχθη στην άλλη. Το παιχνίδι που ακολουθεί αφορά στο 1ο παράδειγμα διατύπωσης αλγορίθμων από το σχολικό βιβλίο Πληροφορικής της Γ Γυμνασίου.

 

Οι Πύργοι του Ανόι

     Μετά τη σημερινή δραστηριότητα (Οι Πύργοι του Ανόι), λύση της οποίας είδαμε για 3 δίσκους μπορείτε να πειραματιστείτε με το διαδικτυακό (on-line) παιχνίδι που ακολουθεί, με περισσότερους δίσκους. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται περισσότερα βήματα για να φτάσετε στη λύση του προβλήματος.

    Αναλύστε τη στρατηγική που ακολουθήσατε για την επίλυση του προβλήματος με 3 δίσκους και προσπαθήστε να την επεκτείνετε σε πιο δύσκολα προβλήματα με περισσότερους δίσκους.