Αρχείο κατηγορίας Βιβλιοκριτικές

Kριτικές και παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων για την καλλιέργεια φιλαναγνωσίας.

So Comic – Γιατί το κόμικ είναι ζωή (Ιστοσελίδα δωρεάν ηλεκτρονικών ελληνικών κόμικ)

Εξώφυλλο του SoComic από τον Σπύρο Δερβενιώτη

Ενδεχομένως, τελικά να πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το τώρα και να επιστρέψουμε σε αυτό που αρμόζει στην εποχή, αφού μόνο το παρόν μπορούμε να ελέγξουμε.

Ειδικά το καλοκαίρι οι προτάσεις ανάγνωσης δεν αρκεί να περιορίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία, αλλά χρειάζεται και κάτι πιο ελαφρύ. Τι καλύτερο από μία ιστοσελίδα με δωρεάν ελληνικά κόμικ. Ο ιστότοπος www.socomic.gr αναρτά από το Σεπτέμβρη του 2011, δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις κόμικ Ελλήνων δημιουργών.

Όπως εξηγούν και στα περί ιστότοπου οι δημιουργοί του: Συνέχεια

Βιβλιοκριτική της ανθολογίας «Νησιώτικες Ιστορίες» του Αργύρη Εφταλιώτη

Εξώφυλλο της ανθολογίας Νησιώτικες Ιστορίες

Συγγραφέας: Αργύρης Εφταλιώτης
Τίτλος: Νησιώτικες Ιστορίες
Εκδοτικός οίκος: Πελεκάνος
Χρόνος Έκδοσης: 2005
Σελίδες: 204

1. Να αναφέρετε τον τόπο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και το κεντρικό θέμα του βιβλίου

Οι νησιώτικες ιστορίες είναι μία συλλογή σύντομων διηγημάτων του Αργύρη Εφταλιώτη (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κλεάνθους Μιχαηλίδη). Σε αυτή την έκδοση συμπεριλαμβάνονται 35 διηγήματα. Αν και δεν ορίζεται συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο συγγραφέας αναφέρεται στην εποχή του και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εφταλού και τη Λέσβο γενικότερα. Συνέχεια

Πρόσκληση για συγγραφή βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων

bookreaders-logoΟι καλοκαιρινοί μήνες ανήκουν πρώτα από όλα στις διακοπές και την ξεκούραση. Όμως για κάποιους βιβλιοφάγους ή έστω βιβλιόφιλους σημαίνουν μεταξύ άλλων και χρόνο για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.  Σας θυμίζουμε ότι στην ιστοσελίδα μας υπάρχει αποθετήριο βιβλιοκριτικών, όπου μπορείτε να βρείτε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση βιβλίου για τις διακοπές σας.

Επίσης προσκαλούμε τα μέλη της μαθητικής και εκπαιδευτικής μας κοινότητας να συνεισφέρουν στο αποθετήριο, γράφοντας τη δική τους βιβλιοπαρουσίαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρότυπο βιβλιοκριτικής (.odt – Libre Office Writer) ή (.doc – Microsoft Office Word) που χρησιμοποιούμε στους διαγωνισμούς φιλαναγνωσίας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ή να το χρησιμοποιήσετε τμηματικά απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή να γράψετε την κριτική σας με δικό σας ύφος. Καλή συνέχεια.

Διάκριση στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας και στιγμιότυπα από την τελετή λήξης

Ο μαθητής της Β τάξης του Γυμνασίου μας, Νικόλας Χατζηνικήτας, βραβεύτηκε με το βραβείο φιλαναγνωσίας στην κατηγορία μυθιστορήματος αστροφυσικής, για την πράξη φιλαναγνωσίας του μυθιστορήματος «Ο Πρίγκιπας των Νεφών», του Κριστόφ Γκαλφάρ, που παρουσιάσαμε σε χτεσινό άρθρο.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό δελτίο τύπου, με όλα τα βραβεία, τα σχόλια και την αποτίμηση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλαναγνωσίας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το διαδικτυακό κανάλι στο YouTube του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και να παρακολουθήσετε τμηματικά όλα τα βίντεο της σχετικής playlist από την τελετή λήξης.

Ακολουθεί το απόσπασμα που αφορά τα Γυμνάσια.

Βιβλιοκριτική – πιστοποίηση φιλαναγνωσίας για το μυθιστόρημα «Ο Πρίγκιπας των Νεφών»

PrinceOfCloudsΣτα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή του σχολείου μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ακολουθεί ατομική πράξη βιβλιοκριτικής και πιστοποίησης φιλαναγνωσίας, από το μαθητή Χατζηνικήτα Νικόλα, για το μυθιστόρημα «Ο πρίγκιπας των Νεφών» του συγγραφέα Κριστόφ Γκαλφάρ, σε μετάφραση στα Ελληνικά, σπό τις εκδόσεις Καλέντη. Η πράξη φιλαναγνωσίας κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία της λογοτεχνίας Αστροφυσικής στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας. Θα ακολουθήσει σε επόμενο άρθρο αναλυτικό υλικό αναδημοσιευμένο από τον ιστότοπο της Ευαγγελλικής Σχολής Σμύρνης. Συνέχεια

Βιβλιοκριτική – πιστοποίηση φιλαναγνωσίας για το μυθιστόρημα «Η αφοσίωση του υπόπτου Χ»

Εξώφυλλο του μυθιστορήματος: Η αφοσίωση του Υπόπτου ΧΣτα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή του σχολείου μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ακολουθεί ατομική πράξη βιβλιοκριτικής και πιστοποίησης φιλαναγνωσίας, από τη μαθήτρια Φανή Τσολομύτη, για το μυθιστόρημα «Η αφοσίωση του υπόπτου Χ» του συγγραφέα Κeigo Higashino, σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη, σπό τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα με αναφορές σε ορισμένες προσωπικότητες και έννοιες των μαθηματικών (μεταξύ άλλων) στα πλαίσια του προσανατολισμού της λέσχης ανάγνωσης «ΥΠΑΤΙΑ» στη μαθηματική και επιστημονική λογοτεχνία. Αναλυτικότερα:

Συνέχεια

Βιβλιοκριτική – πιστοποίηση φιλαναγνωσίας για το μυθιστόρημα «Το χέρι στο βυθό»

coverHeriStoVythoΣτα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή του σχολείου μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ακολουθεί ομαδική πράξη βιβλιοκριτικής και πιστοποίησης φιλαναγνωσίας που είχε διάρκεια δύο μηνών. Ως θέμα έχει το μυθιστόρημα «Το χέρι στο βυθό» των συγγραφέων Κίρας Σίνου και Ελένης Χουκ – Αποστολοπούλου, στα πλαίσια της λέσχης ανάγνωσης «Υπατία». Συνέχεια

Βιβλιοκριτική – πιστοποίηση φιλαναγνωσίας για το μυθιστόρημα «Καταραμένα Μαθηματικά» του Κάρλο Φραμπέτι

Εξώφυλλο του μυθιστορήματος Στα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή του σχολείου μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ακολουθεί ατομική πράξη βιβλιοκριτικής και πιστοποίησης φιλαναγνωσίας, από τη μαθήτρια Αγγέλα – Μαρία Πανούσου, για το μυθιστόρημα «Καταραμένα Μαθηματικά: Η Αλίκη στη χώρα των αριθμών» του συγγραφέα Κάρλο Φραμπέτι. Αναλυτικότερα:

Συνέχεια