Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2013

Αποτελέσματα 1ης φάσης (Εύδοξος) του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής

    Ολοκληρώθηκε η 1η φάση (‘Έυδοξος) του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, όπου συμμετείχε και η Φανή Τσολομύτη από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων και κατετάγη 111η σε σύνολο 118 συμμετεχόντων. Την συγχαίρουμε για τη συμμετοχή της και ελπίζουμε του χρόνου σε περισσότερες συμμετοχές.

    Αναλυτικά αποτελέσματα της 1ης φάσης από εδώ.

    Τα θέματα με τις λύσεις για την 1η φάση μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ.

Εργαστήρια της Ώρας του Κώδικα 2013

    Η Ώρα του Κώδικα πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως την 1η εβδομάδα του Δεκέμβρη 2013, από τις 8 – 14 Δεκεμβρίου 2013, στα πλαίσια της Εβδομάδας της Επιστήμης Υπολογιστών.  Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων είχε προετοιμαστεί και οι μαθητές του μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο, ήταν έτοιμοι για να λάβουν μέρος σε ένα σύντομο, αλλά σε βάθος ταξίδι στον κόσμο του προγραμματισμού.

  Η προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα με συμμετοχή του γράφοντος στις ομάδες εξελληνισμού των προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Πλέον από τις 19 Νοεμβρίου 2013, είχε πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την ιστοσελίδα  του σχολείου και τους πίνακες ανακοινώσεων για τα δρώμενα και είχαν αρχίσει οι υποβολές δηλώσεων συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι εξεπλάγην ευχάριστα από το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές αδημονώντας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα να πειραματίζονται με το περιβάλλον και έλυναν προγραμματιστικούς γρίφους. Έτσι, ουσιαστικά η παρακολούθηση της προόδου και η βοήθεια αυτών, όπου χρειάστηκε, ξεκίνησε νωρίτερα από το προγραμματισμένο με μικρά μαθήματα. Αυτό λειτούργησε θετικά, κινητοποιώντας και άλλους, μεταξύ αυτών και συνάδελφους καθηγητές, να δηλώσουν συμμετοχή, τόσο εξ’ αποστάσεως όσο και εκ του σύνεγγυς στα εργαστήρια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου 2013.

  Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων ακολούθησε τη διδακτική ενότητα των εισαγωγικών μαθημάτων για αρχάριους: «Γράψε το πρώτο σου πρόγραμμα υπολογιστή» (αργότερα μετονομάστηκε σε K8 Intro to Computer Science). Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα σπουδών κατάλληλο για κάθε ηλικία, που απαιτούσε 15 – 25 ώρες ενασχόλησης για τον κάθε μαθητή,  για την επίλυση περίπου 100 προγραμματιστικών γρίφων, ταξινομημένων σε 20 επίπεδα δυσκολίας. Όντας σχεδιασμένο για εργασία μέσω Διαδικτύου, βοήθησε επιτρέποντας την εργασία τόσο στο εργαστήριο πληροφορικής όσο και στο σπίτι του καθέ μαθητή.  Το πρόγραμμα σπουδών παραμένει διαθέσιμο και σήμερα σε 34 γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα Ελληνικά από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Write your first computer program (code.org)

Write your first computer program (code.org)

    (από το πρόγραμμα σπουδών του Code.org)

    Μάθετε τις βασικές έννοιες της Επιστήμης των Υπολογιστών με drag and drop (σύρε και άφησε) περιβάλλον προγραμματισμού. Πρόκειται για ένα παιγνιώδες, αυτοεπεξηγηματικό εγχειρίδιο, με ενότητες θεωρητικών μαθημάτων μέσω βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τα γνωστά παιχνίδια AngryBirds και Plants vs. Zombies. Θα μάθετε βασικούς αλγόριθμους και έννοιες όπως συνθήκες επιλογής και βρόχους επανάληψης.

    Για να πάρετε μία ιδέα για αυτό το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να παρακολουθήσετε το ακόλουθο βίντεο (μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους Ελληνικούς υπότιτλους):

   Σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών συμμετείχαν παγκοσμίως 15.814.166 άτομα, ανάμεσά τους και 23 μαθητές από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων, που κατά μέσο όρο έλαβαν 12,2 από τα 27 εικονικά τρόπαια «Κατανόησης Εννοιών».

  Ακολουθεί ένα μικρό άλμπουμ φωτογραφιών με στιγμιότυπα από τα εργαστηριακά μαθήματα:

Φύλλο Εργασίας για Scratch Νο3 – Τελεστές και αριθμητικές πράξεις

    Σε συνέχεια της σειράς φύλλων εργασίας για την ύλη της Πληροφορικής Γ Γυμνασίου, για το σχολικό έτος 2013 – 2014, οπότε και διδάσκεται προγραμματισμός με Scratch, ακολουθεί συνημμένο το Φύλλο Εργασίας Scratch No 3..

   Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τους τελεστές και τις αριθμητικές πράξεις.

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Φύλλο εργασίας Scratch 3: Τελεστές και αριθμητικές πράξεις από τον δημιουργόΔρίτσας Δημήτριος – Αδαμάντιος διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Φύλλο Εργασίας Scratch Νο 2

    Σε συνέχεια της σειράς φύλλων εργασίας για την ύλη της Πληροφορικής Γ Γυμνασίου, για το σχολικό έτος 2013 – 2014, οπότε και διδάσκεται προγραμματισμός με Scratch, ακολουθεί συνημμένο το Φύλλο Εργασίας Scratch Νο 2.

   Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με εισαγωγή πολλαπλών μορφών (sprites), υποβάθρων (backgrounds) και συγχρονισμό των διαλόγων τους.

    Στην προετοιμασία του συγχρονισμού θα δοκιμάσουμε είτε πρόχειρα σκαριφήματα είτε λογισμικά που μπορεί να μας βοηθήσουν σε αυτόν το σκοπό, όπως το δωρεάν λογισμικό EDraw Mind Map.

   Συνοδευτικά με αυτό το φύλλο εργασίας μπορείτε να κατεβάσετε το project του Scratch: «Διάλογος καρτούν – μνεία στον Τουήτυ και τον Συλβέστερ«, που χρησιμοποιείται ως παράδειγμα στο φύλλο εργασίας, από τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη του Scratch.

    Μπορείτε να εκτελέσετε το project, ενώ από την επιλογή «See Inside«, που θα βρείτε μπορείτε να δείτε τον προγραμματιστικό κώδικα με τον οποίο δημιουργήθηκε.


Άδεια Creative Commons

Το έργο με τίτλο Φύλλο Εργασίας Scratch 2 – Μορφές, ενδυμασίες, υπόβαθρα, σενάρια, δομή ακολουθίας από τον δημιουργό Δημήτριος Αδαμάντιος Δρίτσας διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Φύλλο Εργασίας 1 για το Scratch – Εισαγωγή στο Scratch 1.4

    Για την ύλη της Πληροφορικής Γ Γυμνασίου, για το σχολικό έτος 2013 – 2014, θα διδαχθούν έννοιες αλγορίθμων και προγραμματισμού, που έχουν υλοποιηθεί στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch με την αντίστοιχη Logo – like γλώσσα.

    Ακολουθεί συνημμένο το ΦύλλοΕργασίαςScratch Νο 1, που σας εισάγει στο ολοκληρωμένο προγραμματιστικό περιβάλλον – IDE (Integrated Development Environment) του Scratch 1.4.

    Το έργο με τίτλο ΦΕ1-Περιβάλλον Scratch από τον δημιουργόΔρίτσας Δημήτριος – Αδαμάντιος διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .