Αρχείο μηνός Ιούλιος 2014

Βιβλιοκριτική της ανθολογίας μαθηματικής λογοτεχνίας Fantasia Mathematica

    Στα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων ακολουθεί πρόταση για τους φανατικούς της μαθηματικής λογοτεχνίας, αλλά και της επιστημονικής φαντασίας, καθώς η παρακάτω ανθολογία (κυκλοφορεί μόνο στα Αγγλικά) απαιτεί από τον αναγνώστη να της αφιερώσει χρόνο.

Εξώφυλλο του Fantasia Mathematica

Συγγραφέας: Διάφοροι, μεταξύ των οποίων συγγραφείς, μαθηματικοί και φιλόσοφοι. Άλντους Χάξλεϋ, Μάρτιν Γκάρντερ, Χ.Τζ. Γουέλς, Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Λιούις Κάρολ, Γκόντφρεϊ Χ. Χάρντι, Πλάτων, Άρθουρ Κλαρκ κ.α. σε επιμέλεια Κλίφτον Φάντιμαν

Τίτλος: Fantasia Mathematica

Εκδοτικός οίκος: Copernicus

Χρόνος Έκδοσης:1η έκδοση 1958, επανέκδοση 1997.

1. Επιχειρήστε μία σύντομη βιβλιοπαρουσίαση (15-20 γραμμές)

(από το οπισθόφυλλο) 

  Χιουμοριστική και μυστηριώδης, αυτή η ανθολογία ιστοριών, δοκιμίων, αποσπασμάτων και ανέκδοτων συγγραμάτων θα ευχαριστήσει τόσο μαθηματικούς όσο και αυτούς που τους αρέσουν καλές ιστορίες γεμάτες ιδέες που διεγείρουν το μυαλό.

    Σε αυτή την ενδιαφέρουσα συλλογή ιστοριών, μαθαίνουμε μεταξύ άλλων για τον νεαρό μαθηματικό που αναζητά την αρραβωνιαστικιά του στην τέταρτη διάσταση, για τη σωτηρία μιας ομάδας Αυστραλών στρατιωτών μέσω ενός μαθήματος σε βασικές έννοιες τοπολογίας και στην αναζήτηση της μαθηματικής αλήθειας από τον Μεφιστοφελή.

    Κάθε αναγνώστης θα διασκεδάσει, θα γοητευτεί, ίσως και να διδαχθεί από αυτή την υπέροχη σε ποικιλία ανθολογία.

2. Σχολιάστε τον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, τη γλώσσα και το ύφος

  Το ύφος των ιστοριών κυμαίνεται από καυστικό έως κωμικό, αλλά και χιουμοριστικό και σουρρεαλιστικό ενίοτε.

3. Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο;

   Διερευνώντας από πέρυσι την αναβίωση και τις ρίζες της μαθηματικής λογοτεχνίας, αναζητούσα όσο δυνατόν πιο παλιές και κλασσικές ιστορίες με σαφή προσανατολισμό προς τα μαθηματικά και όχι με αλληγορίες και με κρυμμένες αναφορές. Η αναζήτησή μου με οδήγησε σε αυτό το παλιό κρυμμένο διαμαντάκι.

4. Τι σας άρεσε σε αυτό το βιβλίο; Σε ποιους και γιατί θα το προτείνατε;

    Προκαλεί έκπληξη ποιοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ή και γενικότερα λογοτέχνες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της μαθηματικής λογοτεχνίας. Προσφέρουν όλοι μία διαφορετική, διαχρονικά φρέσκια και ιδιαίτερη ματιά στη δημιουργική χρήση των μαθηματικών στη λογοτεχνία. Υπάρχει μεν ποιοτική διακύμανση μεταξύ των ιστοριών, αλλά γενικά η ανθολογία θα σας αφήσει ευχαριστημένους. Πάρα πολλές ιστορίες χρησιμοποιούν τη Λωρίδα του Μαέβιους με απίστευτα ευφάνταστους τρόπους, πιο σουρρεαλιστικές χρησιμοποιούν ακόμη πιο παράδοξες έννοιες όπως υπερκύβο στις 4 διαστάσεις (τεσσεράκτιο), μπουκάλια Κλάιν, ενώ άλλες θέτουν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα. Θα το πρότεινα σε όλους τους λάτρεις της μαθηματικής λογοτεχνίας, ακόμη και νεαρής ηλικίας, καθώς αρκετές από τις ιστορίες είναι γραμμένες σε εκλαϊκευμένο ύφος ή δίνουν έμφαση στη λογοτεχνία και τη φαντασία, χωρίς να απέχουν πολύ από την επιστημονική εγκυρότητα.

Διακρίσεις της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής στην 26η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στην Ταϊβάν

   

26η Ολυμπιάδα Πληροφορικής

    Με δύο μετάλλια στις αποσκευές της επέστεψε η Εθνική ομάδα πληροφορικής από την 26η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΙΟΙ 2014 –http://www.ioi2014.org/) που διεξήχθη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν μεταξύ 13 και 20 Ιουλίου του 2014, μεταξύ 311 φιναλίστ, από 81 χώρες.

  Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές Δημήτριος Λώς και Αριστοφάνης Ροντογιάννης από το Κολλέγιο Ψυχικού Αθηνών κατέκτησαν από ένα χάλκινο μετάλλιο. Επισημαίνουμε σε όσους μπερδεύονται με τη σειρά κατάταξης ή από τα 2 χάλκινα, ότι μετάλλια απονέμονται στους μετέχοντες που έπιασαν ορισμένο βαθμολογικό πλαφόν.

    Την Εθνική Ομάδα πέρα από τους δύο βραβευθέντες συμπλήρωσαν οι μαθητές: Γιώργος Βενιζέλος από τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και ο Γιώργος Χρίστογλου από το 14ο Γενικο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση του 26ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΠΥ).

    Οι συνοδοί της Ελληνικής Ομάδας ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Χατζόπουλος καθηγητής ΕΚΠΑ και Νικόλαος Παπασπύρου, αν. καθηγητής ΕΜΠ. Αναλυτικός πίνακας με την κατάταξη και βαθμολογία των μελών της Ελληνικής αποστολής ακολουθεί παρακάτω:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΣΧΟΛΕΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΑΠΟΛΥΤΗ)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (%)
Δημήτριος ΛωςΚολλέγιο Ψυχικού Αθηνών139ος236/60039,33%
Αριστοφάνης ΡοντογιάννηςΚολλέγιο Ψυχικού Αθηνών149ος227/60037,83%
Γιώργος Χρίστογλου14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης199ος146/60024,33%
Γιώργος ΒενιζέλοςΕκπαιδευτήρια Μαντουλίδη274ος59/6009,83%
Ελληνική αποστολή 26ης Ολυμπιάδας Πληροφορικής (2014)

    Από την ακόλουθη διεύθυνση μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό δελτίο τύπου της ΕΠΥ.
Τελική βαθμολογία ανά προγραμματιστικό γρίφο και συγκεντρωτική μπορείτε να βρείτε από τον ιστοχώρο της 26ης Ολυμπιάδας Πληροφορικής, ενώ αναλυτικό πίνακα με τα μετάλλια, την τελική κατάταξη και πλήρη στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα συγκεντρωτικών στατιστικών των Ολυμπιάδων Πληροφορικής (http://stats.ioinformatics.org/results/2014).

    Αναλυτικά φωτορεπορτάζ και βίντεο μπορείτε να βρείτε από τον επίσημο ιστοχώρο της 26ης Ολυμπιάδας Πληροφορικής (http://www.ioi2014.org/).

   Τέλος για όσους (μαθητές και μη) ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που τέθηκαν ως θέματα, αυτά έχουν ως εξής – στην Ελληνική τους μετάφραση – από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

 1. Γενική υποσημείωση υλοποίησης 1ης μέρας.
 2. Πρόβλημα Νο1: Σιδηρόδρομος. Συγγραφέας: Vytautas Gruslys, Λιθουανία.
 3. Πρόβλημα Νο2: Τείχος. Συγγραφέας: Bartosz Tarnawski, Πολωνία.
 4. Πρόβλημα Νο3: Παιχνίδι. Συγγραφείς: Author: Jonathan Mosheiff and Nir Lavee, Ισραήλ.
 5. Γενική υποσημείωση υλοποίησης 2ης μέρας.
 6. Πρόβλημα Νο4: Γόνδολα. Συγγραφέας: Michal Forišek, Σλοβακία.
 7. Πρόβλημα Νο5: Φίλος. Συγγραφέας: Sun-Yuan Hsieh, Ταϊβάν.
 8. Πρόβλημα Νο6: Διακοπές. Συγγραφέας: Author: Jakub Łącki, Πολωνία.

    Τα θέματα βέβαια, όντας θέματα Ολυμπιάδας Πληροφορικής, είναι πολύ πάνω από το επίπεδο του μέσου μαθητή, αλλά παρουσιάζονται από τη σχολική ιστοσελίδα, καθώς τα θέματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής, ακολουθούν αντίστοιχες προδιαγραφές και μοιάζουν ως προς το ύφος των εισηγήσεων.

Διάκριση του Άγγελου Γκέτση από το 3ο Λύκειο Άρτας στο διαγωνισμό Google Science Fair 2014

    Όπως και στο διαγωνισμό Google Science Fair 2013, όπου ανάμεσα στους φιναλίστ ήταν ο Χαράλαμπος Ιωάννου, έτσι και φέτος ανάμεσα στους διακριθέντες είναι πάλι ένας Έλληνας μαθητής: Ο Άγγελος Γκέτσης από το 3ο Λύκειο Άρτας.

    Ο μαθητής Άγγελος Γκέτσης του 3ου Λυκείου Άρτας, 17 ετών, έλαβε το Local Prize στον διεθνή διαγωνισμό Google Science Fair 2014, με θέμα την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Για το διαγωνισμό είχε πραγματοποιηθεί μέρα ενημέρωσης και στο σχολείο μας, πριν τη συστηματική επαναλειτουργία της παρούσης ιστοσελίδας στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων αν και τελικώς δεν είχαμε υποβολή συμμετοχής από μαθητή μας, στον πιο απαιτητικό ίσως διεθνή διαγωνισμό για μαθητές αυτήν την περίοδο. Η εργασία του Άγγελου, P.E.ACE (PORTABLE.EVASIVE.ASSISTANCE), βραβεύτηκε όντας 1η σε Πανελλήνιο Επίπεδο, ανάμεσα στις 6 καλύτερες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και ανάμεσα στις 32 κορυφαίες του κόσμου.

    Η εργασία του, σύμφωνα με την περίληψη του ιδίου έχει σκοπό να βελτιώσει τις ξεπερασμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης για να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους:

 • Το λευκό ραβδί, που σύμφωνα με την έρευνα του μαθητή, επινοήθηκε το 1921 από τον φωτογράφο Τζέημς Μπιγκς (James Biggs), που έμεινε τυφλός ύστερα από ατύχημα έχει το μειονέκτημα ότι χρειάζεται χρόνο για την εκπαίδευση της χρήσης του, ενώ ο χρήστης δεν μπορεί να εντοπίσει εμπόδια στο ύψος των γονάτων ή της κεφαλής.

 • Ο σκύλος – οδηγός χρησιμοποιείται από λιγότερους, καθώς χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την απόκτησή του και κυρίως φροντίδα από μέρους του ιδιοκτήτη του, χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις που δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει το σκύλο λόγω αλλεργιών.

P.E.ACE (Portable.Evasive.AssistanCE): Η εργασία του Άγγελου Γκέτση στο Google Science Fair 2014.

    Έτσι, φτάνουμε στην ιδέα του Άγγελου: Ένα ζεύγος απλών γυαλιών,που ειδοποιούν τον διοπτροφόρο για κοντινά εμπόδια, που δε χρειάζεται εκπαίδευση και έχει προσιτή τιμή. Η συσκευή μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει έναν αισθητήρα υπερήχων, έναν επεξεργαστή σε πλακέτα Redboard Arduino, που προγραμμάτισε ο ίδιος, ώστε να διαβάζει τα δεδομένα της απόστασης των εμποδίων μέσω του αισθητήρα υπερήχων. Ακολούθως ανάλογα με την απόσταση ειδοποιεί τον χρήστη, μέσω δόνησης από ένα μικρό μοτέρ, για την εγγύτητα του εμποδίου στο κεφάλι του χρήστη.

    Για όσους μαθητές θέλουν να μιμηθούν τον νεαρό ερευνητή και εφευρέτη, να αναφέρουμε ότι ο Άγγελος αφότου πληροφορήθηκε για τη διάκριση του Χαράλαμπου Ιωάννου στον περσινό διαγωνισμό, εργάστηκε σκληρά

 • 1 χρόνο σχεδιάζοντας τη συσκευή,
 • 1 μήνα για να προγραμματίσει τον αλγόριθμο που επινόησε και
 • 2 εβδομάδες για να συγκεντρώσει το υλικό και να συναρμολογήσει το πρωτότυπο.

    Στα συμπεράσματά του είναι εμφανής η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση της μηχανής. Από το συνοδευτικό σημείωμα του Άγγελου σχετικά με τον ίδιο μαθαίνουμε ότι από την ηλικία των 13 ετών υλοποιούσε εφευρέσεις, αγαπώντας την ιδέα της δημιουργίας αντί του παιχνιδιού με κάτι που έφτιαξε κάποιος άλλος.

    Τα ακόλουθα λεγόμενά του δεν αφήνουν χώρο για παρανόηση και δε χρειάζονται σχολιασμό, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν μία αντιπροσωπευτική γνώμη για το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ενός προικισμένου μαθητή  και συνάμα ένα υπόδειγμα μίμησης. Για αυτό παρατίθενται απλώς μεταφρασμένα στα Ελληνικά, σε ελεύθερη μετάφραση, αφού όλες οι εργασίες σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού παρουσιάζονται στα Αγγλικά:

Ονομάζομαι Άγγελος Γκέτσης. Είμαι 17 ετών και ζω στην Ελλάδα, στη μικρή πόλη της Άρτας. Μου αρέσει να υλοποιώ τις ιδέες μου σε εφευρέσεις και να περνάω τον καιρό μου συντροφιά με τους φίλους μου. Είχα ανέκαθεν ένα πάθος σχετικά με τις επιστήμες και τη μηχανική, αλλά αυτό αναπτύχθηκε μετά τα 13 οπότε και άρχισα τις υλοποιήσεις και γενικά λάτρευα την ιδέα του να δημιουργώ, αντί να παίζω με κάτι που έφτιαξε κάποιος άλλος.

Αλλά μες στην ατυχία μου το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνει μαθήματα ούτε μηχανικής ούτε προγραμματισμού, οπότε βασίστηκα στο Διαδίκτυο αντί διδασκάλου: Ερεύνησα τα πάντα, από βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα μέχρι προχωρημένο προγραμματισμό. Πάντα θαύμαζα τους επιστήμονες και τους μηχανικούς για την πίστη στο αντικείμενό τους, κάτι που αποτέλεσε έμπνευση για μένα όπως και για το πάθος τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Μες στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να αποφοιτήσω από το Λύκειο και να γίνω μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακόμη να μάθω περισσότερα, για να βελτιώνω τις εφευρέσεις μου και να υλοποιώ νέες. Είναι σταθερή μου πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο για τις μελλοντικές γενεές.

Η βράβευση θα είναι μία αναγνώριση του πάθους μου για τη δουλειά μου, που επιπλέον θα μου επιτρέψει να δημιουργήσω νέες εφευρέσεις και να θέσω το παράδειγμα σε άλλα παιδιά και εφήβους ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο αν το θέλουν.

    Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία του μαθητή, όπως φωτογραφίες, πηγές που χρησιμοποίησε για την έρευνά του μπορείτε να βρείτε από εδώ, ενώ πληροφορίες για την εξέλιξη του φετεινού διαγωνισμού, τους τελικούς φιναλίστ, τις εργασίες των υπόλοιπων διακριθέντων καθώς και των θερινών δραστηριοτήτων του Google Science Fair μπορείτε να βρείτε από την  επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Μαθητικό φεστιβάλ

Το φεστιβάλ του Σχολείου μας χαιρέτησε και η τ. Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα. Ο σύντομος χαιρετισμός της  διαβάστηκε πριν την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Λέσχης Ανάγνωσης «Υπατία» την τρίτη μέρα του φεστιβάλ. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό.

Χαιρετισμός Ρόδης Κράτσα