Αρχείο μηνός Οκτώβριος 2014

Κινηματογραφικός διαγωνισμός – Φεστιβάλ cineμάθεια

cineμάθεια 2014-15

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ., Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών/-τριών τους καλούνται –στο πλαίσιο προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας ή άλλης καινοτόμου βιωματικής ή ερευνητικής εργασίας – να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους (10 έως 15 λεπτών, περιλαμβανομένων και των τίτλων), μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας.

Το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για το τρέχον σχολικό έτος 2014-2015 θα επιγράφεται: «Ένα μάθημα αλλιώτικο…», με δυνατότητα επιλογής από το ευρύτατο πεδίο της πολυεπίπεδης νησιωτικής ζωής του Αρχιπελάγους, αναφορικά πάντοτε με το παρελθόν ή το παρόν της, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητές της.

Στόχοι του φεστιβάλ είναι η εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, η απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, η ανάγκη μελέτης του νησιωτικού πολιτισμικού χώρου, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας με μαθητικές ομάδες καλλιτεχνικής έκφρασης από όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Η δήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να γνωστοποιηθεί ηλεκτρονικά, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, στο e-mail: ypsd@dide.chi.sch.gr έως τις 5 Δεκεμβρίου 2014, με συμπλήρωση της ΑΙΤΗΣΗ cineμάθεια-2014-15.

Τα έργα των μαθητικών ομάδων θα υποβληθούν σε 3 αντίγραφα, σε αρχείο avi ή mov, στο συντονιστικό φορέα του φεστιβάλ, μέχρι 25 Μαΐου 2015, με συστημένη επιστολή ή courier, στην ακόλουθη διεύθυνση: Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (υπ΄όψιν Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κας Στέλλας Τσιροπινά), Πολυτεχνείου 13, 82100 Χίος.

Οι μαθητικές ταινίες θα κριθούν από εννεαμελή επιτροπή εγνωσμένου κύρους.

Το φεστιβάλ Cineμάθεια θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στη Χίο, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει με ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους.

Υλικό ευαισθητοποίησης από τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για τον «2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος», προτείνουμε το ακόλουθο υλικό από τον ιστοχώρο smokefreegreece.org, ως πηγή ευαισθητοποίησης αλλά και έμπνευσης για τις συμμετοχές σας:

 

Πρώτο βίντεο στην κατηγορία Γυμνασίου (Γυμνάσιο Αγιάσου Λέσβου)


Για οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη χρειάζεστε (ειδικά για τις ψηφιακές εργασίες) σας απευθυνθείτε στον καθηγητή Πληροφορικής κο Δρίτσα.

Φεστιβάλ Ικαρίας 2015

Το Φεστιβάλ Ικαρίας, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κύριο μέλημα την οργάνωση εκδηλώσεων στο νησί της Ικαρίας και στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση με κύριο άξονα αρχαιολογικά και μυθολογικά θέματα.

Το Φεστιβάλ Ικαρίας 2015 με θέμα «Η Μυθολογία από μαθητές για μαθητές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ικαρία τον Ιούλιο του 2015, απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου και η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική.
Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τους μύθους του τόπου τους, να μπουν στη διαδικασία της έρευνας και της συστηματοποίησης μαρτυριών (αρχαίων και νεότερων) και να αναγνώσουν τους μύθους του τόπου τους παράλληλα με την ιστορία.
Οι μαθητές καλούνται:

  • να επικεντρωθούν σε έναν από τους μύθους του τόπου τους (όχι στο σύνολο των μύθων) μέσα από άμεσες και έμμεσες πηγές,
  • να συστηματοποιήσουν τις πηγές,
  • να επισκεφθούν το μουσείο του τόπου τους (εάν υπάρχει) και
  • να αναζητήσουν έργα των τεχνών (γλυπτική, κεραμική κ.τ.λ.) που σχετίζονται με το μύθο που διερευνούν,
  • να πάρουν συνέντευξη από αρχαιολόγους ή να ζητήσουν τη βοήθειά τους στον εντοπισμό των σχετικών με το θέμα τους έργων των τεχνών,
  • να φωτογραφίσουν τα έργα αυτά ή να αναζητήσουν φωτογραφίες τους σε βιβλία,
  • να επισκεφθούν τους τόπους όπου διαδραματίστηκε ο μύθος που επέλεξαν και να τους φωτογραφίσουν,
  • να ανιχνεύσουν επιβιώσεις του μύθου που μελετούν σε λαϊκά δρώμενα και αφηγήσεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Η ομάδα συμμετοχής στο διαγωνισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε άτομα. Τα σχολεία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση helaca@hol.gr έως την 30η Νοεμβρίου 2014, όπου θα αναφέρονται:
α) ο τίτλος της εργασίας τους (ο μύθος που πρόκειται να παρουσιάσουν),
β) το περιεχόμενο περιληπτικά,
γ) το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή,
δ) τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών.
Ως καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των εργασιών ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2015. Η αποστολή των εργασιών θα γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση helaca@hol.gr.
Οι εργασίες που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στις 25 και 26 Απριλίου 2015.
H ομάδα των μαθητών με τον υπεύθυνο καθηγητή, της οποίας η εργασία θα αξιολογηθεί από την επιτροπή ως η καλύτερη, θα φιλοξενηθεί στην Ικαρία τον Ιούλιο του 2015. Όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Φεστιβάλ Ικαρίας.

Παρουσίαση εργασιών:

α) Η παρουσίαση των 13 εργασιών, που θα επιλεγούν, θα γίνει από έναν εκπρόσωπο κάθε ομάδας μαθητών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπεύθυνο καθηγητή.
β) Η παρουσίαση δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά της ώρας.
γ) Ενδείκνυται και συνιστάται η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παρουσίαση.
Συνιστώνται:
1) Η χρήση χαρτών, ώστε η παρακολούθηση των μετακινήσεων ενός ήρωα, λ.χ., ή η περιγραφή ενός τόπου όπου εκτυλίσσεται ο μύθος να δίνονται απτά.
2) Η παρουσίαση του μύθου που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το εικαστικό και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε – πιθανόν και ηχητικό.
3) Η οργάνωση του υλικού με βάση τις κατηγορίες του τόπου και του χρόνου (τόπος: «από εδώ προς τα εκεί», «τα χαρακτηριστικά του τόπου είναι..», χρόνος: «πρώτα αυτό το γεγονός, στη συνέχεια το άλλο»).
4) Η παρουσίαση του υλικού στις παραλλαγές του μέσα στο χρόνο (πώς το δίνει, λ.χ., ο Όμηρος, πώς στη συνέχεια ένας τραγικός ποιητής, αργότερα ο Παυσανίας ή ο Πλούταρχος ή κάποιος άλλος συγγραφέας)˙ με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να παρακολουθήσει ο μαθητής τις «μεταμορφώσεις» του μύθου μέσα στο χρόνο, καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν.
Η παρουσίαση θα γίνει ενώπιον των μελών της επιτροπής, τα οποία μπορούν να διατυπώνουν σχόλια βοηθώντας στη διεύρυνση των οριζόντων της έρευνας των μαθητών.
Το Φεστιβάλ Ικαρίας έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το τελικό υλικό για την έκδοση των εργασιών των μαθητών, καθώς και των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Smoke Free Greece - Heart II

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο πλαίσιο των προγραμμάτων HEART II και «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο (ΕΣΠΑ)», διοργανώνει το Δεύτερο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. Οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα, που προβάλλουν ένα αντικαπνιστικό μήνυμα και προάγουν την υγιεινή συμπεριφορά.

Θεματικές ενότητες Διαγωνισμού

Α. Διαγωνισμός ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα «Μαθαίνω Να Μην Καπνίζω». Τα έργα ζωγραφικής και κολάζ θα πρέπει να έχουν μέγεθος Α3 (29,7x 42cm) ή Α4 (21 x 29,7 cm). Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτικής και κολάζ, ώστε να μεταφέρουν το μήνυμά τους. Τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου) θα πρέπει να αναγράφονται στο πίσω αριστερό μέρος του έργου τους.

 Β. Διαγωνισμός σύντομου βίντεο ή ψηφιακής εφαρμογής

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο διαρκείας 3 έως 5 λεπτών, ή μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, tablets ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ένα μήνυμα τύπου sms, ή email, ή εικονίδια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μια ψηφιακή αφίσα με θέμα «Τσιγάρο; Δεν Γουστάρω!». Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) πάνω στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου).

 Γ. Διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης ή τραγουδιού

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα τραγούδι με ελληνικό ή αγγλικό στίχο ή μια μουσική σύνθεση, με θέμα «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Καπνό». Τα έργα θα υποβάλλονται αποθηκευμένα σε οπτικό δίσκο (CD ή DVD) πάνω στον οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία των συμμετεχόντων (Όνομα, Επώνυμο, Σχολείο, Τίτλος του Έργου).

Ηλικιακές ομάδες

Α. Μαθητές Ε΄-ΣΤ΄Δημοτικού.

Β. Μαθητές Γυμνασίου.

Γ. Μαθητές Λυκείου.

Πολλαπλές συμμετοχές ανά σχολείο και ανά μαθητή είναι αποδεκτές, με μέγιστο 3 συμμετοχών ανά μαθητή. Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε κάποιον άλλο διαγωνισμό.

Υποβολή των έργων

Τα έργα θα αποστέλλονται στο χρονικό διάστημα από την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 έως την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 (ημερομηνία ταχυδρομείου) στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ, Δορυλαίου 8, Αθήνα, Τ.Κ.11521», με την ένδειξη «για τον 2οΠανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος». Στο φάκελο, πέρα από το έργο θα πρέπει να εσωκλείεται συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη η υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής που περιλαμβάνεται στην παρούσα ανακοίνωση. Σε περίπτωση ομαδικών έργων, το κάθε μέλος της ομάδας υποβάλει ξεχωριστή δήλωση συμμετοχής. Σχολεία με πολλαπλές συμμετοχές μπορούν να τις αποστείλουν σε ένα κοινό φάκελο.

Τη δήλωση συμμετοχής του μαθητή βρείτε την εδώ.

Διαδικασία αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 έως την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014.

Τα έργα των μαθητών θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή.

Παρουσίαση-έπαινοι-βραβεία

Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του  Δεκεμβρίου του 2014 (Η οποία από πέρσι έχει αναγνωριστεί με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως εβδομάδα αφιερωμένη στην Πρόληψη του Καπνίσματος στον μαθητικό πληθυσμό) . Τα μαθητικά έργα θα αναρτηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των βραβείων και των επαίνων.

Για τους συμμετέχοντες (ανεξαρτήτως της τελικής τους κατάταξης) από σχολεία της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κάλυψη της μετακίνησής τους προς και από το χώρο του Συνεδρίου για την ημέρα των παρουσιάσεων (κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς).

Για τους νικητές από σχολεία εκτός της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών, υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και 1 διανυκτέρευσης (εφόσον είναι αναγκαίο), ώστε να παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους και να παραστούν στην απονομή των βραβείων και των επαίνων. Ειδικότερα για τις ομαδικές συμμετοχές, ο μέγιστος αριθμός μαθητών για τους οποίους μπορούν να καλυφθούν μεταφορικά και διαμονή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις.

Ανάλογα με την κατάταξή τους στην τελική βαθμολογία, όπως αυτή θα προκύψει από τη διαδικασία αξιολόγησης, σε κάθε ηλικιακή ομάδα θα υπάρξουν οι εξής βραβεύσεις, ανά θεματική ενότητα:

1η θέση: Έπαινος, αναμνηστικό ψηφιακό μέσο αποθήκευσης δεδομένων (usb stick) και δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές βιβλίων, ειδών τεχνολογίας, δίσκων μουσικής ή βίντεο κ.λπ. Ειδικά για τις ομαδικές συμμετοχές προβλέπεται έπαινος, usb stick και δωροεπιταγή ύψους 100 ευρώ για κάθε μέλος της ομάδας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δωροεπιταγές ανά ομάδα δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 300 ευρώ σε αξία.

2η θέση: Έπαινος, αναμνηστικό ψηφιακό μέσο αποθήκευσης δεδομένων (usb stick) και δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές βιβλίων, ειδών τεχνολογίας, δίσκων μουσικής ή βίντεο κ.λπ. Ειδικά για τις ομαδικές συμμετοχές προβλέπεται έπαινος, usb stick και δωροεπιταγή ύψους 50 ευρώ για κάθε μέλος της ομάδας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δωροεπιταγές ανά ομάδα δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 150 ευρώ σε αξία.

3η θέση: Έπαινος και αναμνηστικό ψηφιακό μέσο αποθήκευσης δεδομένων (usb stick) για κάθε νικητή.

Όλα τα σχολεία τα οποία θα συμμετάσχουν θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής στο οποίο θα αναγράφονται αναλυτικά όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Στοιχεία επικοινωνίας

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, κα Σουμελίδου, τηλ. επικοινωνίας 210 64 70 056, email: smokefreegreece@yahoo.com

Ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου στη Λέσχη Ανάγνωσης

Λογότυπος συλλόγου αυτοδυτών Σάμου

Έχοντας ήδη διαβάσει στο βιβλίο μας για την ασθένεια των δυτών και παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το μηχανισμό των Αντικυθήρων που βρέθηκε στο ομώνυμο ναυάγιο,  οι απορίες μας για θέματα των καταδύσεων ήταν πολλές και έτσι απευθυνθήκαμε στον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου (www.samosdivers.gr).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαλαγάρης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και έτσι την Τετάρτη 8 Οκτώβρη μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας για να μας μιλήσει για την τέχνη της κατάδυσης και όχι μόνο.

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για την κατάδυση από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μας παρουσίασε τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι αυτοδύτες τις οποίες και δοκίμασε ένα μέλος της λέσχης μας.

Ο κ. Μαλαγάρης μας ενημέρωσε για τη διαδικασία της κατάδυσης σε όλα της τα στάδια και τα σημεία που πρέπει να προσέχει ένας δύτης σε  κάθε στάδιο ώστε να είναι ασφαλής καθώς και για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Με χαρά ακούσαμε και για τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι αυτοδύτες (σκανταλόπετρα) ενώ εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα από την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου για τον καθαρισμό του βυθού.

Μας μίλησε ακόμα και για την έρευνα που πραγματοποιείται στα Αντικύθηρα με τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Η «διαστημική» στολή Exosuit που χρησιμοποιείται για τις έρευνες κέντρισε ιδιαίτερα την περιέργεια μας και οι ερωτήσεις ήταν πολλές.

Κλείνοντας ο κ. Μαλαγάρης μας μίλησε και για την βοήθεια που παρέχει ο Σύλλογος Αυτοδυτών  σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά. Η είκονα του κ. Μαλαγάρη να κρατά δύο μωράκια που είχε σώσει σε μια τέτοια επιχείρηση το καλοκαίρι μας γεμίζει με ελπίδα…

 

Ψηφοφορία επιλογής δεύτερου βιβλίου της Λέσχης Ανάγνωσης Υπατία

Το δεύτερο βιβλίο που θα μελετήσουμε στη λέσχη ανάγνωσης «ΥΠΑΤΙΑ» θα αναδειχτεί μέσα από ψηφοφορία των μελών της. Κάθε μέλος της λέσχης ανάγνωσης μπορεί να ψηφίσει μία μόνο επιλογή. Μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή του είτε απευθείας σε κάποιον από τους υπεύθυνους καθηγητές (Βαρσαμή, Δρίτσα, Παπαδόπουλο, Ροκοπάνο) είτε χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα στο κάτω μέρος της σελίδας. Αν δε συμπληρωθεί πραγματικό ονοματεπώνυμο η ψήφος δε γίνεται δεκτή. Σε περίπτωση πολλαπλών ψήφων, υπό το ίδιο ονοματεπώνυμο και έγκυρο email, λογίζεται μόνο η πρώτη ως έγκυρη.

Η ψηφοφορία θα κρατήσει ως τις 29 Οκτωβρίου 2014 ή νωρίτερα εφόσον έχουν ψηφίσει όλα τα μέλη, προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η παραγγελία του 2ου βιβλίου. Η ψηφοφορία έχει παραταθεί ως τις 11/11/2014, στις 17:00 εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής και δε θα δοθεί άλλη παράταση.

Ακολουθούν ενημερωτικοί σύνδεσμοι για να σας βοηθήσουν στις επιλογές σας:

Η ψηφοφορία πλέον ολοκληρώθηκε. Η σχετική φόρμα εισόδου έχει απενεργοποιηθεί.

Το καλάθι (παιχνίδι αριθμητικής)

Στιγμιότυπο από το παιχνίδι του Φωτόδεντρου

Οι νεαροί μαθητές μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους να εξασκηθούν με τις βασικές πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση και αφαίρεση) με το εκπαιδευτικό παιχνίδι Το καλάθι, από το αποθετήριο του Φωτόδεντρου.

Ο μαθητής πρέπει να προσθέσει ή να αφαιρέσει τους κατάλληλους αριθμούς ώστε συμπληρώσει τον αριθμό – στόχο, που θα τον οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο του παιχνιδιού. Στο αρχικό μενού υπάρχει βοήθεια για περαιτέρω οδηγίες.

Απαιτείται να έχετε εγκατεστημένο στα Windows τον Unity Web Player.

3ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης Γρηγόρης Πεντζίκης

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, ο Δήμος Δράμας και ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ eκπ@ιδευτικός κύκλος, προκηρύσσει για το έτος 2014-2015 τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».
Ο Γρηγόρης Πεντζίκης (1945-2012) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε στη Δράμα, όπου δίδαξε ως φιλόλογος καθηγητής. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, δοκίμια κριτικής, βιβλία, ενώ λογοτεχνικά και κριτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης .

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Κατηγορία Εφηβικού Διηγήματος
Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου ή ΕΠΑΛ μπορεί να συμμετέχει με ένα (1) διήγημα έως έξι (6) σελίδες μεγέθους Α4, δακτυλογραφημένες με γραμματοσειρά Times New Roman 12, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.
β) Κατηγορία Εφηβικής ποίησης
Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Λυκείου ή ΕΠΑΛ μπορεί να συμμετέχει με ένα (1) ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο, μέχρι τριάντα στίχους, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου, όπου θα αναγράφεται και η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο / Λύκειο ή ΕΠΑΛ). Εκτός από τα παραπάνω αντίτυπα απαιτείται και ψηφιακό αντίγραφο του κειμένου σε μορφή αρχείου κειμένου αποθηκευμένο σε CD με αναγραμμένο πάνω του το ψευδώνυμο. Τα πραγματικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο) του διαγωνιζόμενου θα πρέπει να κλεισθούν σε μικρό φάκελο και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα πέντε αντίτυπα, ο μικρός φάκελος καθώς και το CD θα πρέπει να σταλούν με την αντίστοιχη ένδειξη Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος «Γρηγόρης Πεντζίκης» στη διεύθυνση: ΔΔΕ Δράμας, (γραφείο 223) Διοικητήριο, Δράμα. Τ.Κ. 66100. Στο επάνω μέρος του φακέλου αποστολής θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και οπωσδήποτε η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο / Λύκειο ή ΕΠΑΛ). Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η 30η Ιανουαρίου 2015 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται. Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνει κατά το διάστημα 01 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2015 και όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν τον Απρίλιο του 2015. Η απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού θα γίνει στη διάρκεια των «Ημερών Εκπαίδευσης» που διοργανώνει η ΔΔΕ Δράμας κάθε έτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από εν ενεργεία και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που αξιολογούν τις συμμετοχές εθελοντικά.
Απονέμεται κάθε έτος 1ο, 2ο και 3ο Βραβείο στους διακριθέντες μαθητές/τριες Γυμνασίου / Λυκείου ή ΕΠΑΛ.

Επιπρόσθετες πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.didedra.gr/logotexnikos-diagonismos-gr-pentzikis-2 .