Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2014

Σκακιστικός Γρίφος της Ημέρας

Λογότυπος Shredder ChessΔε χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για τα οφέλη που προσφέρει η ενασχόληση με το σκάκι και για τη σημασία που προσδίδουν σε αυτό και αρμόδιοι θεσμικά φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας. Για αυτό στην πλευρική μπάρα της σχολικής ιστοσελίδας μπορείτε να βρείτε πλέον την ενότητα «Σκακιστικός Γρίφος της Ημέρας«, προσφορά του shredderchess.com, ενός από τα κορυφαία στον κόσμο σκακιστικά λογισμικά.

2ο Κύπελλο Ελλάδος λύσης σκακιστικών προβλημάτων

2ο Κύπελλο Ελλάδας Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων

Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, 4 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 11.00-13.30) θα πραγματοποιηθεί το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων. Μετά την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, το Κύπελλο Λύσης φιλοδοξεί να καθιερωθεί σαν θεσμός, παίρνοντας σταθερή θέση στο ελληνικό καλεντάρι.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό λύσης που

α) απευθύνεται τόσο σε έμπειρους λύτες όσο και σε σκακιστές που ελάχιστα ή και καθόλου έχουν ασχοληθεί με τα σκακιστικά προβλήματα

β) θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε πολλές ελληνικές πόλεις, με κοινά θέματα και ενιαία βαθμολόγηση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους σκακιστές να γνωρίσουν τον κόσμο του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Στο διαγωνισμό θα δοθούν προς λύση 14 προβλήματα από όλες τις «επίσημες» κατηγορίες (4 ορθόδοξα δύο κινήσεων και από 2 ορθόδοξα τριών και περισσοτέρων κινήσεων, βοηθητικά, αντίστροφα και σπουδές) και οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να λύσουν όσο περισσότερα μπορέσουν μέσα στο χρόνο των 2,5 ωρών. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να είναι επιλύσιμα ακόμη και από άπειρους -στον τομέα αυτόν- σκακιστές, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιπέδου διεθνών διαγωνισμών. Φυσικά πολύ χρήσιμο έως απαραίτητο θα ήταν οι αρχάριοι στη λύση να κατατοπιστούν εκ των προτέρων για το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, τον τρόπο γραφής των απαντήσεων, τις συνθήκες κλπ. Για το σκοπό αυτό υπάρχει υλικό στην ιστοσελίδα http://www.kallitexniko-skaki.blogspot.gr. Συγκεκριμένα: α) Περιγραφή όλων των επίσημων κατηγοριών και του τρόπου γραφής των λύσεων, β) Ειδική αναφορά στα Βοηθητικά και τα Αντίστροφα, γ) Διαδικτυακές προτάσεις για να βρείτε προβλήματα, δ) Το γλαφυρό άρθρο του Παναγιώτη Κονιδάρη «η συνωμοσία των λυτών» [http://www.skakistiko.com/?p=13788], ε) Λεπτομερέστερη και επιστημονικότερη παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Σκακιού, για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο θέμα.

Αναλυτικότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο για το καλλιτεχνικό σκάκι (http://kallitexniko-skaki.blogspot.gr/).

5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Λογότυπος 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Ενημερώνουμε ότι το φετινό 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί φέτος στο διάστημα 2 – 4 Απριλίου 2015.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους και να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικες δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε:

ενώ για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχουν και τα Ιωάννινα και ο Πύργος από Πέμπτη 2 έως και Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου οπότε και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το προηγούμενο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διοργανώθηκε από το τριήμερο 3 με 5 Απριλίου 2014 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή 5792 μαθητών και 649 εκπαιδευτικών από 330 σχολεία που παρουσίασαν 609 ψηφιακά έργα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την κεντρική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://www.digifest.info, τις ιστοσελίδες των επι μέρους τοπικών – περιφερειακών φεστιβάλ ή να ανατρέξουν στις εργασίες με τις οποίες συμμετείχε το Γυμνάσιο Καρλοβασίων πέρυσι στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, όπως και τη σχετική ανασκόπηση και στιγμιότυπα από τη συμμετοχή μας.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Μαθητές του Γυμνασίου Καρλοβασίων, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και δε μετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εργαστήριο Ψηφιακής Δημιουργίας» μπορούν να στείλουν σχετικό email στον Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο (ddrits@sch.gr). Όσοι ανήκουν στο «Εργαστήριο Ψηφιακής Δημιουργίας» ή/και στη «Λέσχη Ανάγνωσης Υπατία» προτείνεται σε πρώτη φάση να συγκεντρώσουν τις ως τώρα εργασίες τους, ώστε να γίνει επιλογή και πρόταση αυτών που μπορούν να διασκευαστούν ή να βελτιωθούν ψηφιακά, ώστε να μετέχουν στις εργασίες του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και στηρίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.), την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε.), την Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.) και την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε.).

Διακριθέντες στον 2ο Πανελλήνιο Ανοικτό Ατομικό Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου

Η Αγγέλα – Μαρία Πανούσου, μαθήτρια της Γ τάξης του Γυμνασίου Καρλοβασίων, βραβεύτηκε ως 3η στην κατηγορία των Γυμνασίων, για το σχέδιό της με θέμα τον Bobby Fischer.

Ο 2ος Πανελλήνιος Ανοικτός Ατομικός Διαγωνισμός Σκακιστικού Σκίτσου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τον Σκακιστικό – Επιμορφωτικό Όμιλο Καλαβρύτων Επαρχίας, το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2014.

Η μαθήτριά μας ξεχώρισε ανάμεσα σε συνολικά 145 δημιουργίες (αύξηση 43,45% από πέρυσι), από 22 σχολεία και σχολές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από πολλά μέρη της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και από 26 ιδιώτες, επαγγελματίες και καλλιτέχνες. Παρακάτω το σχέδιό της με θέμα τον Bobby Fischer, που πήρε το 3ο βραβείο στην κατηγορία των Γυμνασίων.

Bobby Fischer

Bobby Fischer
Εικόνα 1 από 1

"Bobby FIscher" της Πανούσου Αγγέλας - Μαρίας 3ο βραβείο,κατ. Γυμνασίων 2ο Πανελλαδικός Ανοικτός Ατομικός Διαγωνισμός Σκακιστικού Σκίτσκου

Αναλυτικό άρθρο έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα Έθνος.

Πληροφορική Α’ Γυμνασίου – Κεφ. 7: Προστασία Λογισμικού – Ιοί

virusΔιαβάστε σχετικά άρθρα για το τι είναι: ιός Η/Υ, τις κατηγορίες τους, βλαβερό λογισμικό, hackers-crackers…

  1. Ιοί|Βλαβερό λογισμικό (www.saferinternet.gr)
  2. Ιοί Υπολογιστών

Επιτυχόντες Θαλή 2014 – 2015

Λογότυπος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Συγχαρητήρια στους μαθητές της Β τάξης του Γυμνασίου Καρλοβασίων:

  • Μπουτσίνη Θεοδώρα
  • Χατζηνικήτα Νικόλα

που πέτυχαν στην 1η φάση του 75ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στα Μαθηματικά (Θαλής). Ευχόμαστε να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

Ακολουθεί αναλυτική λίστα με τους επιτυχόντες του Θαλή στην κατηγορία της Β Γυμνασίου.  Υπενθυμίζεται ότι οι 2 επιτυχόντες μαθητές, θα συμμετέχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού (Ευκλείδης) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, από τις 09:00 – 12:00.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της 2ης φάσης και τον ορισμό των εξεταστικών κέντρων θα ανακοινωθούν μόλις υπάρχουν νεότερα.

27ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

Λογότυπος 27ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) διοργανώνει τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κάθε έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Η συμμετοχή των μαθητών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής τους δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις αλγοριθμικές δεξιότητές τους, την αναλυτική και συνθετική σκέψη, να συναγωνιστούν με άλλους συμμαθητές τους και να διακριθούν ακόμα και σε βαλκανικό επίπεδο ή σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στους διεθνείς διαγωνισμούς, την Βαλκανιάδα και την Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Οι μαθητές που διακρίνονται στους διαγωνισμούς αυτούς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε τμήμα Πληροφορικής της επιλογής τους, χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τον νόμο 3194/2003.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για την συμμετοχή των διαγωνιζομένων μαθητών στις φάσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαδικτυακή εγγραφή τους στον επίσημο κόμβο του Διαγωνισμού (οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και λήγουν στις 23 Ιανουαρίου 2015).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεξάγεται σε φάσεις που είναι τουλάχιστον δύο προκαταρκτικές και η τελική. Οι προκαταρκτικές γίνονται μέσω Διαδικτύου, ενώ η τελική περιλαμβάνει επίλυση προβλημάτων με τη βοήθεια Η/Υ σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Οι υποβολές για την Α΄ φάση πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου 2015 ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα (26 Ιανουαρίου 2015) θα ανακοινωθεί το θέμα της Β΄ φάσης. Το θέμα της φετινής Α΄ φάσης του 27ου Π.Δ.Π. σχετίζεται με μια ουρά παιδιών μπροστά από το κυλικείο του σχολείου τους.

Οι λύσεις που θα δώσουν οι μαθητές θα πρέπει να είναι είτε σε Pascal (χρησιμοποιώντας τον compiler της FreePascal) είτε σε C/C++ χρησιμοποιώντας τον compiler gcc 3.3.4 (στα συστήματα Linux υπάρχει ήδη κατά 99% αλλιώς ή για συστήματα Windows δείτε τις οδηγίες εγκατάστασης του gcc). Στους χρήστες Windows, πάντα με βάση τα πρότυπα που έθεσε η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής, συνιστάται η χρήση του djgpp.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, τον χρονοπρογραμματισμό, τις φάσεις, τον κανονισμό, τους μεταγλωττιστές, τα βραβεία και άλλα μπορείτε να δείτε στο επίσημο site του Διαγωνισμού. Τέλος, μπορείτε να δείτε και το έγγραφο-εγκύκλιο 189267/Δ2/21-11-2014 του Υ.ΠΑΙ.Θ σχετικά με τον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.

(Πηγή – αναδημοσίευση: ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σάμου)

[Δραστηριότητα Α’ Γυμνασίου] Λογισμικό του Υπολογιστή

Δύο δραστηριότητες που αφορούν την Ενότητα 2: Το Λογισμικό του Υπολογιστή:

  • quiz

    Η ακόλουθη δραστηριότητα είναι ένα κουίζ ερωτήσεων που αφορά το Λογισμικό του Υπολογιστή. (Κεφάλαιο 5 από το σχολικό βιβλίο)

domino

  • Η ακόλουθη δραστηριότητα αφορά ένα ντόμινο με έννοιες που έχετε μάθει στην Ενότητα 2 του Σχολικού σας βιβλίου.