Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2015

1η ραδιοφωνική εκπομπή του Γυμνασίου Καρλοβασίων «Σα σήμερα στη μουσική» από το αποθετήριο μαγνητοσκοπημένων εκπομπών της ομάδας European School Radio του ΠΣΔ

gymKarlov-SanSimeraStiMousiki-poster-internetSafeΜετά από δύο συνεχείς μέρες που «έπαιζε» η εκπομπή και για να μην είναι οι αγαπητοί μας ακροατές κατασκηνωμένοι στους υπολογιστές και τα διαδικτυακά ραδιόφωνά τους,  αναρτήθηκε στο αποθετήριο μαγνητοσκοπημένων εκπομπών του European School Radio – του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου, η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του Γυμνασίου Καρλοβασίων «Σα Σήμερα στη Μουσική». Στο μικρόφωνο και στις επιλογές η Αγγέλα Μαρία.

Το αποθετήριο περιέχει βίντεο και μουσικές από εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όλων των σχολικών μονάδων και βασίζεται στην υπηρεσία Βίντεο Κατά Απαίτησης (Video On Demand) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Η εκπομπή θα μεταδίδεται τις καθημερινές, μεταξύ 08:00 – 16:00, στις αλλαγές της ώρας. (8, 9, 10 ακριβώς κ.ο.κ.). Θα ξαναπαίζει τις ίδιες ώρες για τουλάχιστον 15 μέρες ακόμη.

Μείνετε συντονισμένοι και για τη συνέχεια.

Μαραθώνιος εμπλουτισμού της Βικιπαίδεια για την 25η Μαρτίου

Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Μαραθώνιος εμπλουτισμού Βικιπαίδεια

Με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της 25ης Μαρτίου που οδήγησε στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και μίας εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ο Μαραθώνιος δίνει την ευκαιρία να διερευνήσετε και να καταγράψετε πληροφορίες σχετικές με τις λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές προσωπικότητες, τα γεγονότα, τις ιδέες, τις τοποθεσίες, ακόμη και τα αντικείμενα που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Μέσα από τη συγγραφή και τον εμπλουτισμό λημμάτων στη Βικιπαίδεια, μαθαίνετε να αναζητείτε αξιόπιστες πηγές και να αντιμετωπίζετε την ανάπτυξη ενός θέματος με αντικειμενικό και εγκυκλοπαιδικό τρόπο, και παράλληλα, συμμετέχετε στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της μεγαλύτερης κοινής και ανοικτής δεξαμενής γνώσης παγκοσμίως!

Πότε γίνεται ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 05/02/2015 και 27/03/2015 

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν μαθητές της Γ’ γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου σε ομάδες υπό την εποπτεία ενός καθηγητή.

Πως δηλώνω συμμετοχή;

Ο καθηγητής δηλώνει συμμετοχή εκ μέρους της ομάδας στη σελίδα: http://blogs.sch.gr/wikipediamarathon/

Πως διεξάγεται ο διαγωνισμός;

Οι ομάδες διαγωνίζονται στη δημιουργία, εμπλουτισμό και μετάφραση λημμάτων της Βικιπαίδειας που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση ή που αφορούν τις συλλογές των αντικειμένων του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου και πιο συγκεκριμένα στα εξής:

 • Δημιουργία νέου λήμματος της Βικιπαίδειας με θέμα την Επανάσταση
 • Εμπλουτισμό υπάρχοντος λήμματος
 • Μετάφραση υπάρχοντος λήμματος στα αγγλικά ή σε άλλη γλώσσα
 • Προσθήκη φωτογραφίας από τις συλλογές του μουσείου σε λήμμα στη Βικιπαίδεια, σε οποιαδήποτε γλώσσα
 • Χρήση φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού από άλλες πηγές ανοικτού περιεχομένου (π.χ. openarchives.gr, Europeana) για τον εμπλουτισμό λημμάτων
 • Φωτογράφηση και μεταφόρτωση στα Κοινά της Βικιπαίδειας εικόνας για μία τοποθεσία ή αντικείμενο που σχετίζεται με την Ελληνική Επανάσταση
 • Προσθήκη αναφορών σε άρθρα

Μπορείτε να διαβάσετε τους αναθεωρημένους και αναλυτικούς όρους συμμετοχής και τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Οι μαθητές του Ψηφιακού Εργαστηρίου του Γυμνασίου Καρλοβασίων, όσοι συμμετείχαν και στα περσινά σεμινάρια εμπλουτισμού της Βικιπαίδεια αλλά και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τον Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο.

Στον (Ψηφιακό) αέρα – Διαδίκτυο οι εκπομπές της ραδιοφωνικής ομάδας του Γυμνασίου Καρλοβασίων

gymKarlov-SanSimeraStiMousiki-poster-internetSafeΕπίσημη πρώτη η σημερινή ημέρα για τις εκπομπές της ραδιοφωνικής ομάδας του Γυμνασίου Καρλοβασίων. Το ρόδι έσπασε η Αγγέλα – Μαρία, με τη σύντομη ενημερωτική και ψυχαγωγική εκπομπή «Σα σήμερα στη μουσική» στις 15:00 ακριβώς. Η εκπομπή θα μεταδίδεται τις καθημερινές, μεταξύ 08:00 – 16:00, στις αλλαγές της ώρας. (8, 9, 10 ακριβώς κ.ο.κ.).

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκπομπή στο ιστολόγιο του European School Radio. Όσοι χάσατε την εκπομπή μην ανησυχείτε. Θα ξαναπαίζει τις ίδιες ώρες για τουλάχιστον 15 μέρες ακόμη.

Ακολούθως θα προστεθεί στο διαδικτυακό αποθετήριο μαγνητοσκοπημένων εκπομπών για όσους δε θα έχουν καταφέρει να ακούσουν τις εκπομπές μας. Πληροφορίες σε επόμενη ανακοίνωση.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν και καλές ακροάσεις.

Το Αιγαίο του Γιάννη Ρίτσου

Ritsos

Ο Όμιλος Αριστείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για τη φιλαναγνωσία και τη σχολική βιβλιοθήκη, με τον οποίο συνεργάζεται η Λέσχη Ανάγνωσης ΥΠΑΤΙΑ του Γυμνασίου Καρλοβασίων, ολοκλήρωσε μελέτη με τίτλο «Το Αιγαίο του Γιάννη Ρίτσου«.

Οι επιμελητές της έκδοσης, Δώρα Μέντη και Γιώργος Θώδης, φιλόλογοι του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης αντίστοιχα, παρουσιάζουν ένα χρονολόγιο του Γιάννη Ρίτσου, με επιλεγμένα έργα του και σταχυολογημένη αλληλογραφία από τα χρόνια εξορίας του σε νησιά του Αιγαίου.

Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων συμμετέχει στο European School Radio

European School Radio - Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο

Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της ραδιοφωνικής ομάδας του ψηφιακού εργαστηρίου του Γυμνασίου Καρλοβασίων στο European School Radio – το μαθητικό ψηφιακό ραδιόφωνο.

Ακολουθεί λίστα με όλα τα συμμετέχοντα σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015 και αναλυτικος χάρτης.

ESR-14-15

Συντονιστείτε στη διεύθυνση http://europeanschoolradio.eu/player.html (μπορείτε να βρείτε το σύνδεσμο και από το banner της 1ης σελίδας) καθώς και εμείς προθερμαίνουμε τα μικρόφωνα για τα πρώτα σποτ και τις ολιγόλεπτες εκπομές των μικρών ραδιοφωνικών παραγωγών μας.

Θέματα Διαγωνισμών Αστρονομίας και Διαστημικής παλαιότερων ετών (2η φάση, Αρίσταρχος)

Λογότυπος διαγωνισμού αστρονομίας και διαστημικής

Για την καλύτερη προετοιμασία σας για τον 20ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής σε συνέχεια και της εξεταστέας ύλης που ανακοινώθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, ακολουθεί μία σύντομη λίστα από θέματα και ενδεικτικές απαντήσεις (όπου παρέχονται) της δεύτερης φάσης («Αρίσταρχος») παλαιότερων Πανελλήνιων Διαγωνισμών Αστρονομίας και Διαστημικής, από τον 15ο – 19ο διαγωνισμό (έτη 2010 – 2014), όπως τα παραθέτει η εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, στην ιστοσελίδα http://www.astronomos.gr :

 1. 15ος διαγωνισμός – «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» με λύσεις (2010).
 2. 16ος διαγωνισμός – «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» με λύσεις (2011).
 3. 17ος διαγωνισμός – «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» με λύσεις (2012).
 4. 18ος διαγωνισμός – «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» με λύσεις (2013).
 5. 19ος διαγωνισμός – «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» με λύσεις (2014).

Τα θέματα των παλαιότερων ετών θα σας βοηθήσουν να μπείτε στη λογική του Διαγωνισμού. Το λιγότερο θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας γύρω από το αντικείμενο της Αστρονομίας και του Διαστήματος.

Αποτελέσματα 20ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας – 1η φάση (ΕΥΔΟΞΟΣ)

Λογότυπος διαγωνισμού αστρονομίας και διαστημικής

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 1ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές του Γυμνασίου Καρλοβασίων: Αγγέλα – Μαρία Πανούσου και Χατζηνικήτα Νικόλα.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που λάβανε μέρος και υπενθυμίζουμε ότι η 2η φάση είναι το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν (αδιάφορο αν λάβανε μέρος ή όχι στην 1η φάση) πρέπει να το δηλώσουν μέσω των σχολείων τους στη Διεύθυνση Β’βάθμιας του νομού τους.

Όσοι μαθητές δε μετείχαν στην 1η φάση και ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη 2η, παρακαλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τον καθηγητή πληροφορικής Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο.

Θέματα και λύσεις 75ου διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗ» 2014 – 2015

Λογότυπος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης (ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ) του 75ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στα Μαθηματικά το Σάββατο 17/1/2015, όπου συμμετείχαν από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων οι μαθητές μας: Μπουτσίνη Θοδώρα και Χατζηνικήτας Νικόλας

έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα θέματα και ενδεικτικές λύσεις του διαγωνισμού.

Μπορείτε να τα κατεβάσετε από τον ακόλουθο σύνδεσμο.