Αρχείο μηνός Φεβρουάριος 2015

3ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σάμου 2015

3o Ατομικό Σχολικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα ΣάμουΤο «Μαυρογένειο» Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσουν το 3ο Σκακιστικό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σάμου 2015, το οποίο αποτελεί προκριματική φάση για το 27ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα του 2015 που διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν το διήμερο Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στο κλειστό γυμναστήριο των Επαγγελματικού Λυκείου Σάμου και Γενικού Λυκείου Σάμου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, της Σάμου.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες αλλά για την ευκολότερη καταγραφή τους οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλωθούν και από το σχολείο τους με σχετικό έγγραφο (που θα αποσταλεί από το σχολείο τους στο φαξ του ΕΠΑΛ Σάμου: 2273028477) είτε στο τηλέφωνο: 2273035794 είτε στο email: nikosrokopanos@gmail.com είτε με τη διαδικτυακή φόρμα στην ιστοσελίδα του Μέλισσου, όπου μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες αλλά και την προκήρυξη.

«Διοργάνωση 3ου Ετήσιου Διαγωνισμού Μαθητικού Εντύπου Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου διοργανώνει τον «3ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου». Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ή /και περισσότερα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε ηλεκτρονική μορφή, που εκδόθηκαν από τις αρχές του σχολικού έτους 2014 – 15 και μέχρι το μήνα Μάιο τρέχοντος έτους, όλες οι σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου. Τα έντυπα θα πρέπει να είναι μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά και όχι έντυπα που εκδόθηκαν για την δημοσιοποίηση και προβολή προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή άλλων καινοτόμων προγραμμάτων. Σκοπός τους διαγωνισμού είναι η ανάδειξη και επιβράβευση των πραγματικά πολύ αξιόλογων μαθητικών εντύπων που παράγονται από τους μαθητές πολλών σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας, με τη συνδρομή και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών μας.

Για την αξιολόγηση των μαθητικών εντύπων πρόκειται να συγκροτηθεί πενταμελής κριτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του τοπικού τύπου, σχολικούς συμβούλους και εκπαιδευτικούς. Κριτήρια για τη βράβευση των μαθητικών εντύπων θα αποτελέσουν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η τήρηση των κανόνων αισθητικής, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας κ.ά. Όλες οι συμμετοχές θα λάβουν τιμητικό έπαινο και επιπροσθέτως για εκείνες που θα διακριθούν ως πρώτες σε κάθε κατηγορία θα θεσμοθετηθούν επιπλέον έπαθλα.

Καλούμε όλες τις σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό να αποστείλουν τα έντυπά τους μέχρι την 20η Μαΐου 2015 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, οδός Ε. Βενιζέλου 26, Μυτιλήνη 81100, με την ένδειξη: Για τον «3ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου».

«Top 3 Soundtracks». 1ο επεισόδιο της δεύτερης ραδιοφωνικής εκπομπής του Γυμνασίου Καρλοβασίων.

Η ραδιοφωνική ομάδα του Γυμνασίου Καρλοβασίων συνεχίζει ακάθεκτη στα ψηφιακά «ερτζιανά κύματα». Η νέα εκπομπή για το σχολικό έτος 2014 – 2015 ακούει στο όνομα «Top 3 Soundtracks» και μέσα από αυτήν θα έχετε τη δυνατότητα να ακούτε μουσικά θέματα που «έντυσαν» ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία. Στην παραγωγή και τις μουσικές επιλογές ο Αλέξανδρος.

Στο 1ο επεισόδιο της εκπομπής, που ακούγεται στο European School Radio, από την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στη disco δεκαετία του 1970. Αφήστε τον παραστατικότατο Αλέξανδρο να σας θυμήσει αξέχαστες αναμνήσεις από:

gymKarlov-Top3Soundtracks-70s-1-internetsafe

Wikimedia Commons. «Εικόνα της χρονιάς 2014». Δεύτερος γύρος.

Η «Εικόνα της Χρονιάς 2014» είναι η ένατη έκδοση του ετήσιου διαγωνισμού εικόνας Wikimedia Commons (τα Κοινά του ιδρύματος Wikimedia), ο οποίος αναγνωρίζει εξαιρετικές συνεισφορές χρηστών στα Wikimedia Commons.

Οι χρήστες των Wikimedia προσκαλούνται να ψηφίσουν για τις αγαπημένες τους, προβεβλημένες στα Commons (FP) – επιλεγμένα λήμματα – εικόνες κατά τη διάρκεια του έτους 2014, για να παραχθεί μια μοναδική Εικόνα της Χρονιάς.

Η ψηφοφορία είναι απλή

Υπάρχουν δύο γύροι στο διαγωνισμό «Εικόνα της Χρονιάς». Στον δεύτερο και τρέχοντα διαγωνισμό, μπορείτε να ψηφίσετε μέχρι 3 εικόνες.

Για να ψηφίσετε, πρέπει να είστε ένας κατοχυρωμένος χρήστης Wikimedia με τουλάχιστον 75 επεξεργασίες πριν από την 1 Ιανουαρίου, 2015. Όλες οι εικόνες είναι κατηγοριοποιημένες κατά θέμα και οργανωμένες σε θεματικές γκαλερί.Μπορείτε να επισκεφθείτε την γκαλερί με τους φιναλίστ του 2014.

Ο 2ος Γύρος τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου 2015, [UTC]

Προσοχή στις Διαδικτυακές «φούσκες φίλτρων»

Σε συνέχεια των τελευταίων φύλλων εργασίας και εκπαιδευτικού υλικού με θέμα τις αναζητήσεις πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό, ακολουθεί άλλη μία ομιλία που θα σας προβληματίσει.

Ο Ήλαϊ Πάρισερ (Eli Pariser), οραματιστής του Διαδικτύου και συγγραφέας του βιβλίου «Filter Bubble», σε ομιλία του στο TED 2011, στην Καλιφόρνια, θίγει το γεγονός πως οι προσωποιημένες ρυθμίσεις αναζήτησης πληροφοριών, τόσο από μηχανές αναζήτησης όπως η Google όσο και από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, περιορίζουν την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Σε αυτήν τη σύντομη, όσο και εξαιρετική ομιλία, που από το 2011 έχουν παρακολουθήσει μέσω Διαδικτύου πάνω από 3.000.000 άνθρωποι, ο ομιλητής θέτει τον ακόλουθο προβληματισμό:

Καθώς οι εταιρείες που ελέγχουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο του Ιστού, ανταγωνίζονται για να παράσχουν υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων και αποτελεσμάτων αναζήτησης πληροφοριών) που ταιριάζουν στις προσωπικές μας προτιμήσεις, παραμονεύει μία απρόβλεπτη παράπλευρη συνέπεια: Φυλακιζόμαστε σε μία «φούσκα φίλτρων» και δε λαμβάνουμε πλέον πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα όρια της αντίληψής μας για τον κόσμο αλλά και να τη διευρύνουν. Ο Ήλαϊ Πάρισερ ισχυρίζεται ότι τελικά αυτό θα αποβεί εις βάρος μας και εις βάρος της δημοκρατίας.

Φύλλο Εργασίας Πληροφορικής Β Γυμνασίου 6. Αναζήτηση πληροφορίας με μηχανές αναζήτησης.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το Φύλλο Εργασίας 6 – Αναζήτηση Πληροφορίας για τη Β Γυμνασίου.

Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Πληροφορική Β Γυμνασίου. Φύλλο Εργασίας 6. Αναζήτηση Πληροφορίας μέσω Μηχανών Αναζήτησης. από τον δημιουργό Δημήτριος Αδαμάντιος Δρίτσας διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

«Σα σήμερα στη μουσική». 3ο επεισόδιο. Bill Haley.

Bill Haley, πηγή Wikimedia Commons

Τρίτο επεισόδιο (από το αποθετήριο ηχογραφημένων εκπομπών του ΠΣΔ) της ψυχαγωγικής και ενημερωτικής εκπομπής «Σα Σήμερα Στη Μουσική«, που παίζει από περασμένη Παρασκευή 20/02/2015 και συνεχίζει να παίζει από 08:00 – 16:00, στις αλλαγές της ώρας καθημερινά, στο European School Radio.

Στο τρίτο επεισόδιο, η Αγγέλα – Μαρία από τη ραδιοφωνική ομάδα του Γυμνασίου Καρλοβασίων, πραγματοποιεί ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα στον: Bill Haley.

Ο επόμενος Ιστός. Ομιλία του Tim Berners – Lee στο TED.

Με αφορμή τα πρόσφατα μαθήματα και φύλλα εργασίας σε Α και Β Γυμνασίου που αφορούν στην αναζήτηση πληροφοριών στον Ιστό, αναδημοσιεύουμε τη σημαντική ομιλία του Tim Berners-Lee, βασικού εμπνευστή και δημιουργού του παγκόσμιου Ιστού, από το ted.com.

Από το 2009, που παρουσιάστηκε αυτή η ομιλία στην Καλιφόρνια, έχει δεχθεί πάνω από 1.000.000 θεάσεις. Αν και η ομιλία περιέχει προχωρημένες έννοιες για μαθητές Γυμνασίου, παρόλα αυτά αποτελεί ένα πολύ καλό έναυσμα για προβληματισμό.

(σε ελεύθερη απόδοση από το ted.com)

Πριν 20 χρόνια, ο Tim Berners-Lee εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web). Αφού πραγματοποιήσει μία σύντομη αναδρομή, παρουσιάζει το επόμενο όραμά του: Έναν ιστό κατάλληλλο για ανοικτά, διασυνδεδεμένα δεδομένα. Όπως οι λέξεις, οι εικόνες και τα βίντεο βοήθησαν να συντεθεί ο Ιστός έτσι και οι κατάλληλα αξιοποιημένοι αριθμοί μπορούν να μετασχηματίσουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κλειδωμένα δεδομένα μας.

Tim Berners-Lee, 2009, Longbeach, California

Πατήστε στην εικόνα ή κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας. Είναι διαθέσιμοι και ελληνικοί υπότιτλοι.