Εννοιολογικός χάρτης (Μνήμες και αποθηκευτικά μέσα)

    Ακολουθεί ένας εννοιολογικός χάρτης που παρουσιάζει οπτικά έννοιες σχετικές με τα είδη κύριας μνήμης (RAM, ROM). Επιχειρείται μία ταξινόμηση των αποθηκευτικών μέσων κατά φθίνουσα σειρά αποθηκευτικού χώρου και αξιοπιστίας.

Μνήμες και αποθηκευτικά μέσα.

Μνήμες και αποθηκευτικά μέσα. Εννοιολογικός χάρτης.

    Ο παραπάνω εννοιολογικός χάρτης μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για μαθητές Α Γυμνασίου όσο και για μαθητές Β Γυμνασίου και να ακολουθήσει εμβάθυνση ανάλογα με το επίπεδό τους.

    Χαρακτηριστικά, από τη σύγκριση των ιδιαιτεροτήτων μνήμης RAM και μνήμης ROM, προκύπτει το φυσιολογικό ερώτημα: «Γιατί να μη χρησιμοποιούνται οι δευτερεύουσες μνήμες (αποθηκευτικά μέσα) αντί της RAM;», που ούτως ή άλλως:

  • αποθηκεύει προσωρινά δεδομένα,
  • έχει μικρότερο αποθηκευτικό χώρο από π.χ. το σκληρό δίσκο και
  • δεν εμπλέκεται, όπως η ROM, με αποθήκευση δεδομένων κρίσιμων για την εκκίνηση του συστήματος (BIOS).

    Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι μία χρήσιμη αφορμή για να εξηγηθεί συνοπτικά η αξία της αρχιτεκτονικής αποθηκευμένου προγράμματος (αρχιτεκτονικής Φον Νόϊμαν).

Creative Commons License
Μνήμες και αποθηκευτικά μέσα by Δρίτσας Δημήτριος – Αδαμάντιος is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: