Βιβλιοκριτική ? πιστοποίηση φιλαναγνωσίας για το μυθιστόρημα «Η αφοσίωση του υπόπτου Χ»

Εξώφυλλο του μυθιστορήματος: Η αφοσίωση του Υπόπτου ΧΣτα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή του σχολείου μας στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας του Ομίλου Αριστείας Φιλαναγνωσίας και Σχολικής Βιβλιοθήκης της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης ακολουθεί ατομική πράξη βιβλιοκριτικής και πιστοποίησης φιλαναγνωσίας, από τη μαθήτρια Φανή Τσολομύτη, για το μυθιστόρημα «Η αφοσίωση του υπόπτου Χ» του συγγραφέα Κeigo Higashino, σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη, σπό τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα με αναφορές σε ορισμένες προσωπικότητες και έννοιες των μαθηματικών (μεταξύ άλλων) στα πλαίσια του προσανατολισμού της λέσχης ανάγνωσης «ΥΠΑΤΙΑ» στη μαθηματική και επιστημονική λογοτεχνία. Αναλυτικότερα:

Συγγραφέας: Keigo Higashino

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Τίτλος: Η αφοσίωση του υπόπτου Χ
Εκδοτικός οίκος: Κλειδάριθμος
Χρόνος Έκδοσης: τελευταία έκδοση 2012

1.Να αναφέρετε τον τόπο, τον χρόνο, τα βασικά πρόσωπα και το κεντρικό θέμα του βιβλίου

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Τόκυο της Ιαπωνίας (ο προσδιορισμός του χρόνου δεν αναφέρεται στο βιβλίο αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι στην σύγχρονη εποχή διότι οι ήρωες χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα). Όπου εκεί ζουν ως γείτονες η Γιασούκο Χαναόκα και η Μισάτο (κόρη της Γιασούκο) με τον ιδιοφυή μαθηματικό Τετσούγια Ισιγκάμι.

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η απόκρυψη του ένοχου μυστικού των τριών πρωταγωνιστών, η συγκάλυψη του πτώματος του πρώην συζύγου της Γιασούκο, Τογκάσι.

2. Επιχειρήστε μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση (15-20 γραμμές)

Η Γιασούκο έχει δεινοπαθήσει στα χέρια του πρώην άντρα της του Τογκάσι. Αφού όμως χωρίζουν, εκείνη και η κόρη της, η Μισάτο, μετακομίζουν σε μια μικρή πολυκατοικία του Τόκυο όπου δίπλα από το διαμέρισμά τους μένει ένας ευφυής μαθηματικός, ο Ισιγκάμι, ο οποίος είναι κρυφά ερωτευμένος με την Γιασούκο.

Δυστυχώς όμως, μια μέρα ο Τογκάσι ξαναβρίσκει την ηρωίδα μας και της ζητάει να τον αφήσει να ξαναγυρίσει πίσω κάνοντάς την να πιστέψει πως έχει αλλάξει. Μετά από έναν καυγά μέσα στο μικρό διαμέρισμα της Γιασούκο, εκείνη και η κόρη της σκοτώνουν τον Τογκάσι, βρισκόμενες σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Ο Ισιγκάμι ανακαλύπτει την δολοφονία και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να ξεφορτωθεί το πτώμα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό σχέδιο για να αποφύγουν όλοι τους την φυλακή.
Όταν η τοπική αστυνομία ανακαλύπτει το πτώμα, ο Κουσανάγκι (αστυνομικός) και ο Γιουκάβα (φυσικός που βοηθάει την αστυνομία στην επίλυση δύσκολων εγκλημάτων) αρχίζουν τις έρευνες και τελικά η Γιασούκο και ο Ισιγκάμι μπαίνουν στην φυλακή.

3. Παρουσιάστε τον κεντρικό ήρωα (εμφάνιση, χαρακτήρας, ενδιαφέροντα, κ.α.)

Ο Ισιγκάμι είναι ένας κλειστός μαθηματικός που ζει σε ένα μικρό, ακατάστατο διαμέρισμα. Λόγο της λιτής ζωής του, μπορούμε να υποθέσουμε ότι φοράει απλά και συντηρητικά ρούχα.
Σαν προσωπικότητα είναι πολύ ήσυχος και απόμακρος από τον έξω κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ολιγομίλητος. Παράλληλα όμως λόγο της ευφυίας του είναι πολύ παρατηρητικός και οξυδερκής.

Τα ενδιαφέροντά του είναι μόνο τα μαθηματικά.

4. Σχολιάστε τον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, τη γλώσσα και το ύφος

Στην αφήγηση του βιβλίου χρησιμοποιείται γλώσσα λιτή και απλή καθώς χρησιμοποιούνται και κάποιες λέξεις που μπορούμε να τις βρούμε στη γιαπωνέζικη διάλεκτο. Το ύφος του είναι πυκνό και φροντισμένο με αποτέλεσμα να το κάνει πιο παραστατικό.

5. Εντοπίστε τα επιμέρους θέματα που θίγονται στο βιβλίο, επισημαίνοντας και σχολιάζοντας ιδιαίτερα α) τα κοινωνικά προβλήματα β) τις ιδέες και τις αξίες γ) τη στάση που κρατά ο συγγραφέας απέναντι στα λογοτεχνικά του πρόσωπα

α) Το πιο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αναφερθεί είναι η φτώχεια που παρουσιάζεται έντονα στο βιβλίο μέσω των άστεγων που ζουν στην γέφυρα Σιν-Οχάσι (το οποίο πρόβλημα υπάρχει και στην πραγματικότητα). Πολλοί έχουν αποδεχτεί το θέμα του ότι ποτέ δεν θα έχουν μια φυσιολογική ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι (νέοι άστεγοι που συνεχώς αυξάνονται) προσπαθούν να ζήσουν με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ορθοποδήσουν.
β) Στις ιδέες και αξίες, θα ήθελα να θίξω το θέμα της αγάπης που τρέφει ο Ισιγκάμι, του οποίου οι πράξεις του καθορίζονται από ευγενή κίνητρα αλλά και προσωπικό συμφέρον και την κίνηση της Γιασούκο να πάει να παραδοθεί και να ομολογήσει στην αστυνομία όλα όσα πραγματικά συνέβησαν, όχι λόγω σεβασμού προς τον νόμο, αλλά λόγω σεβασμού προς τις πράξεις και τις θυσίες του Ισιγκάμι για εκείνη, καθώς και το ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος αποφυγής τύψεων.
γ) Ο συγγραφέας δίνει βάση στους δύο επιστήμονες μιας και μεταξύ τους εξελίσσεται μία ιδιότυπη πνευματική αναμέτρηση. Ο συγγραφέας τους δίνει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, της σχολαστικής παρατηρητικότητας και της ευφυίας που διαθέτουν λόγω της συνεχής εξάσκησης του μυαλού τους με δύσκολα προβλήματα που αφορούν κυρίως τα μαθηματικά. Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον δίδυμο είναι η Γιασούκο με τον Ισιγκάμι λόγω της άμεσης εμπλοκής τους στον φόνο. Κυρίως σε αυτούς τους δύο υπάρχει ένα μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο που τονίζει έντονα ο συγγραφέας.

6. Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο;

Αυτό το βιβλίο το επέλεξα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης μας, διότι θέλαμε να διαβάσουμε κάτι διαφορετικό.

7. Τι σας άρεσε σε αυτό το βιβλίο; Σε ποιους και γιατί θα το προτείνατε;

Σε αυτό το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ στο ότι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν ως βάση την λογική καθ’ όλη την διάρκεια του βιβλίου, το οποίο δείχνει τη βαθύτητα της σκέψης και πως μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Θα ήθελα να το προτείνω σε όλους του εφήβους αλλά και σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών (δε θα μπορούσα να το δώσω σε παιδί λόγο κάποιων ακατάλληλων λέξεων και επειδή δεν είναι και τόσο βατό για τέτοιες ηλικίες) και επίσης θα τους πρότεινα να μην το έχουν σαν ένα απλό βιβλίο για την νύχτα, πριν τον ύπνο, διότι αξίζει να το διαβάσει κανείς καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.