Βιβλιοκριτική του μυθιστορήματος φαντασίας “Ο Φύλακας της Βαρύτητας” του Μάικλ Ράισμαν

    Στα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή μαθητή του σχολείου μας στον Α Πανελλήνιο Διαγωνισμό φιλαναγνωσίας ακολουθεί βιβλιοκριτική και πιστοποίηση φιλαναγνωσίας του Νικόλα Χατζηνικήτα για το μυθιστόρημα φαντασίας του Μάικλ Ράισμαν, “Ο Φύλακας της Βαρύτητας”.

Εξώφυλλο του βιβλίου "Ο Φύλακας της Βαρύτητας" του Μάικλ Ράισμαν

Συγγραφέας: Μάικλ Ράισμαν

Μετάφραση: Νίκος Γάσπαρης
Τίτλος: «Ο φύλακας της βαρύτητας»
Εκδοτικός οίκος: ΠΑΤΑΚΗ
Χρόνος έκδοσης: 2009 (2η ανατύπωση)

    1. Να αναφέρετε τον τόπο, το χρόνο, τα πρόσωπα και το κεντρικό θέμα του βιβλίου.

    Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Νιου Τζέρσεϋ των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πόλη Λόνσβιλ, στη σημερινή εποχή. Κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου είναι ο Σάιμον, ένα παιδί της έκτης δημοτικού, και οι φίλοι του, ο Όουεν και η Αλίσα. Ο Σάιμον και οι φίλοι του προσπαθούν να προστατέψουν ένα βιβλίο Φυσικής, ώστε να μην πέσει στα χέρια των κακών και καταρρεύσει το Σύμπαν.

    2. Επιχειρήστε μία σύντομη βιβλιοπαρουσίαση (15 ? 20 γραμμές)

   Ο Σάιμον Μπλουμ, ένα εντεκάχρονο αγόρι και ο φίλος του Όουεν ακολουθούν μια παράξενη αύρα και βρίσκονται σ? ένα μυστηριώδες δάσος που ποτέ δεν είχαν ξαναδεί. Ένα βιβλίο πέφτει στο κεφάλι του Σάιμον. Είναι το Βιβλίο Διδασκαλίας της Φυσικής το οποίο ανήκει στον καθηγητή φυσικής και αρχηγό του τάγματος της Φυσικής Ράλφαγκον Γουίλτροφιντ. Παρά το μέγεθός του είναι πολύ ελαφρύ και ο Σάιμον, που ποτέ του δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστήμη, αρχίζει να το διαβάζει. Ο Σάιμον διαπιστώνει ότι με αυτό το βιβλίο, το οποίο έχει τους τύπους της φυσικής, μπορεί να ελέγχει τους νόμους της φυσικής όπως η βαρύτητα. Αρχίζει λοιπόν να πειραματίζεται με τις δυνατότητες του βιβλίου αρχικά μηδενίζοντας τη βαρύτητα στο δωμάτιό του. Κι έτσι αρχίζει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή του. Μαζί του είναι οι φίλοι του Όουεν και Αλίσα. Θα έρθουν αντιμέτωποι με ανθρώπους που κι εκείνοι θέλουν να αποκτήσουν το βιβλίο, όπως ο Μέρμον και η Κυριελένα, ένα άτομο που το σώμα της είναι γεμάτο τατουάζ με τύπους της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της αστρονομίας, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποίει όποια στιγμή θέλει. Όμως οι τύποι είναι κλεμμένοι και τα τατουάζ της προκαλούν πόνο. Για να ξεφορτωθεί τα τατουάζ πρέπει να αποτυπώσει στο μυαλό της τους τύπους που βρίσκονται στα βιβλία διδασκαλίας της κάθε επιστήμης. Η Κυριελένα είναι σκληρή αντίπαλος, επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλούς τύπους από διάφορες επιστήμες. Στο τέλος, όμως, με τη βοήθεια του Φλάντζελο, ενός μέλους του τάγματος της βιολογίας, του αφηγητή αλλά κυρίως χρησιμοποιώντας το μυαλό τους, τα παιδιά θα τα καταφέρουν.

    3. Παρουσιάστε τον κεντρικό ήρωα (εμφάνιση, χαρακτήρας, ενδιαφέροντα κ.α.)

    Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Σάιμον Μπλουμ, είναι ένας συνηθισμένος μαθητής της έκτης δημοτικού. Έχει μέτριο ανάστημα, ανοιχτά καστανά μαλλιά, λίγες φακίδες στη μεσαίου μεγέθους μύτη του «η οποία έχει μια μικρή, αλλά καθόλου θεαματική καμπύλη» και μεγάλα γαλάζια μάτια. Πολλές φορές του αρέσει να κάθεται στο γραφείο του με κλειστά μάτια και φαντάζεται τον εαυτό του να πετάει, να γίνεται χίλια κομματάκια και να τηλεμεταφέρεται στη σελήνη. Οι βαθμοί του είναι αρκετά καλοί και οι δάσκαλοι όπως και οι καβγατζήδες τον αφήνουν στην ησυχία του. Είναι ενεργητικός, επινοητικός και έχει πολύ δραστήριο μυαλό. Είναι ένα παιδί που κατανοεί τους άλλους ανθρώπους για τα παθήματά τους και τις αδικίες που έχουν υποστεί και προσπαθεί να τα βοηθήσει ακόμα κι αν αυτοί του έχουν κάνει κάτι κακό. Επίσης δίνει κουράγιο στους φίλους του για να ξεπεράσουν τους φόβους και τα προβλήματά τους.

    4. Σχολιάστε τον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, τη γλώσσα και το ύφος.

Ο αφηγητής αφηγείται σε γ? πρόσωπο. Πολλές φορές βάζει τα δικά του συναισθήματα μέσα στην αφήγηση και μερικές φορές παρουσιάζει κάποια γεγονότα όπως τα βλέπει εκείνος. Ο αφηγητής δεν συμμετέχει στα γεγονότα, δηλαδή είναι ετεροδιηγητικός. Όμως γίνεται ομοδιηγητικός στο κεφάλαιο «Το Χρονικό», όταν οι ήρωες επισκέπτονται τον αφηγητή και βλέπουν την ιστορία να παίζεται σε πραγματικό χρόνο. Το κείμενο είναι πλούσιο σε περιγραφές δράσης και περιπέτειας που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Υπάρχουν αρκετοί διάλογοι μεταξύ των ηρώων. Τα κεφάλαια είναι μικρά, ώστε να διαβάζονται εύκολα και ευχάριστα από τους αναγνώστες μικρότερης ηλικίας.

    5. Εντοπίστε τα επιμέρους θέματα που θίγονται στο βιβλίο, επισημαίνοντας και σχολιάζοντας ιδιαίτερα:
α) Τα κοινωνικά προβλήματα
β) Τις ιδέες και τις αξίες
γ) Τη στάση που κρατά ο συγγραφέας απέναντι στα λογοτεχνικά του πρόσωπα.

    Η κεντρική ιδέα του βιβλίου είναι ότι η γνώση είναι δύναμη. Η μεγάλη δύναμη συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη και αυτή η δύναμη μπορεί να αποβεί καταστροφική, όταν πέσει σε λάθος χέρια. Για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τα παιδιά πρέπει να λειτουργούν σαν ομάδα.

    Το βιβλίο θίγει το θέμα του εκφοβισμού των μαθητών του σχολείου από άλλους συμμαθητές τους καθώς και τη σκληρή στάση των παιδιών προς έναν δημοφιλή φίλο τους, όταν αυτός αρχίζει να κάνει παρέα με παιδιά έξω από το στενό κύκλο των φίλων.

      Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα λογοτεχνικά του πρόσωπα, όπως είναι με τα προτερήματα και ελαττώματά τους, τους φόβους, τις αδυναμίες τους, τα κατορθώματά τους. Παρόλο που τα παιδιά μπορούν να ελέγχουν τους νόμους του σύμπαντος, δεν παρουσιάζονται ως υπερήρωες αλλά σαν φυσιολογικά παιδιά της ηλικίας τους, στα οποία αρέσει να παίζουν και να διασκεδάζουν.

    6. Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο;

Επέλεξα αυτό το βιβλίο, γιατί κατ? αρχήν με έλκυσε ο πρωτότυπος τίτλος του. Μου φάνηκε περίεργο γιατί και πώς κάποιος πρέπει να είναι φύλακας της βαρύτητας. Επίσης η εικόνα στο εξώφυλλο καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο, μου κίνησαν ακόμη περισσότερο την περιέργεια.

    7. Τι σας άρεσε σε αυτό το βιβλίο; Σε ποιους και γιατί θα το προτείνατε;

    Μου άρεσε η πλούσια πλοκή του, η δράση, η περιπέτεια, οι χαρακτήρες, το χιούμορ που το διακρίνει. Η ιστορία ξεκινά λίγο συγκεχυμένα, αλλά σιγά σιγά, καθώς το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, όλα ξεκαθαρίζουν. Επίσης, η εμπλοκή του αφηγητή στην ιστορία είναι πρωτότυπη και αναπάντεχη. Η σύνδεση της ιστορίας με την επιστήμη είναι απλή και οι νόμοι της φυσικής για την βαρύτητα, την τριβή, την ενέργεια, την ηλεκτροχωρητικότητα, το χωροχρόνο γίνονται κατανοητοί ακόμα και από νεαρούς και χωρίς γνώσεις φυσικής αναγνώστες. Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο σε εκείνους που αγαπάνε να διαβάζουν βιβλία επιστημονικής φαντασίας, σίγουρος ότι θα το απολαύσουν και δεν θα θέλουν να το αφήσουν απ? τα χέρια τους.

Χατζηνικήτας Νικόλας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: