Βιβλιοκριτική της ανθολογίας αστυνομικής λογοτεχνίας “Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς, τόμος Α” του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.

    Στα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων αλλά και ως επίσημη συμμετοχή μαθήτριας του σχολείου μας στον Α Πανελλήνιο Διαγωνισμό φιλαναγνωσίας ακολουθεί βιβλιοκριτική και πιστοποίηση φιλαναγνωσίας της Φανής Τσολομύτη για την ανθολογία αστυνομικής λογοτεχνίας “Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς, τόμος Α’. Πρόκειται για τον πρώτο από τους συνολικά τέσσερις τόμους, όπου παρουσιάζονται όλες οι ιστορίες του ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, του συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.

Εξώφυλλο Α τόμου (Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς)

Εξώφυλλο Α τόμου

Συγγραφέας: Άρθουρ Κόναν Ντόυλ
Μετάφραση: Σκάρτσης Λ. Σωκράτης
Επιμέλεια: Γεωργιάδης Θανάσης
Τίτλος: Ά τόμος (Άπαντα του Σ.Χ.) – Η περιπέτεια της κορδέλας με τις βούλες
Εκδοτικός οίκος: Σύγχρονοι ορίζοντες
Χρόνος Έκδοσης:2006

    1. Να αναφέρετε τον τόπο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και το κεντρικό θέμα του βιβλίου

Τα γεγονότα εξελίσσονται στο Σάρεϊ, στη Βικτωριανή εποχή το 1883. Κεντρικά πρόσωπα είναι φυσικά ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χόλμς, ο πιστός του φίλος δόκτωρ Γουάτσον και η Έλεν Στόουνερ (η καινούρια πελάτισσα του Σέρλοκ Χόλμς και πρωταγωνίστρια του δράματος). Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το μυστήριο του θανάτου της αδερφής της Έλεν Στόουνερ. Η πρωταγωνίστρια του δράματος φοβάται μήπως κινδυνεύει και η δική της ζωή, καθώς θέλει απαντήσεις για το μυστήριο της πολυαγαπημένης της δίδυμης αδερφής. Η ιστορία αφορά τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    2. Επιχειρήστε μία σύντομη βιβλιοπαρουσίαση (15-20 γραμμές)

    Η ιστορία αρχίζει ένα πρωινό όταν η νέα πελάτισσα του Σέρλοκ Χόλμς πηγαίνει στο σπίτι του και του εκμυστηρεύεται τη φοβερή ιστορία του θανάτου της αδελφής της. Μετά τη λεπτομερή περιγραφή των οικείων της, του κτηρίου στο οποίο μένει και του θανάτου της αδελφής της η δεσποινίς Έλεν συμφώνησε με τον Χόλμς και τον δρ. Γουάτσον να συναντηθούν έξω από το σπίτι της το απόγευμα.

   Μετά την άφιξη των δύο φίλων στο κάστρο, όπου έμενε η πελάτισσα του Χόλμς, ο ντετέκτιβ εξέτασε με λεπτομέρεια τα πάντα μέσα και έξω από αυτό. Αφού επεξεργάστηκε τα στοιχεία που είχε μαζέψει, άρχισε να παρουσιάζει το σχέδιό του για την λύση του μυστηρίου. Δηλαδή μόλις γύριζε ο πατριός της κοπέλας εκείνη να δώσει ένα σινιάλο στους Χολμς ? Γουάτσον που περίμεναν σε ένα πανδοχείο. Έτσι, μόλις δόθηκε η αφορμή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Χολμς με το βοηθό του επενέβησαν. Μετά από ατελείωτες ώρες σιγής άρχισε η εμφάνιση των ίδιων περιστατικών και φαινομένων που είχαν συμβεί και κατά το θάνατο του θύματος. Τελικώς ο ντετέκτιβ εντόπισε την πηγή του Κακού, το χτύπησε με το μπαστούνι του και εκείνο στράφηκε στον ιδιοκτήτη του και τον δάγκωσε με τα δηλητηριώδη δόντια του. Το μυστήριο λύθηκε εξαιτίας της επέμβασης του Σέρλοκ Χόλμς. Μετά από αυτή την απίστευτη περιπέτεια η ζωή συνέχισε να κυλάει με τους κανονικούς της ρυθμούς.

3. Παρουσιάστε τον κεντρικό ήρωα (εμφάνιση, χαρακτήρας, ενδιαφέροντα κ.α)

    Ο Σέρλοκ Χόλμς είναι ένας διάσημος ντετέκτιβ που οι ικανότητές του φθάνουν στα όρια του φανταστικού. Είναι άσσος στη μεταμφίεση και στη χρήση των δεξιοτήτων του, για την επίλυση των εγκλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ερωτεύθηκε ποτέ, γιατί ο έρωτας επηρεάζει τον άνθρωπο να μην σκέφτεται λογικά όπως μας λέει και ο ίδιος. Είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος με ποικίλες εγκυκλοπαιδικές αλλά και ιστορικές γνώσεις. Του αρέσουν τα μυστήρια και η περιπέτεια. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει αστυνομικά ρεπορτάζ καθώς και αστυνομικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

    Σαν χαρακτήρας είναι πεισματάρης, πονηρός και ανοικοκύρευτος. Του αρέσει να καπνίζει πούρα και να πειραματίζεται στον ελεύθερό του χρόνο με χημικά πειράματα χρησιμοποιώντας τον εαυτό του σαν πειραματόζωο. Παρ’ όλ’ αυτά έχει την άσχημη συνήθεια να χρησιμοποιεί παραισθησιογόνες ουσίες. Ο Χόλμς δικαιολογεί αυτή τη χρήση λέγοντας πως των κάνει να σκέφτεται όταν το μυαλό του έχει κολλήσει σε κάτι. Ο ντετέκτιβ είναι ψηλός περίπου 1,80 και είναι και αδύνατος. Έχει μια μυτερή μύτη και γκρίζα μάτια. Τα χέρια του είναι κατατρυπημένα από τις ενέσεις που κάνει για τα πειράματά του. Έχει λεπτά και νευρώδη δάκτυλα. Επίσης είναι πάντα περιποιημένος . Στο σπίτι του φοράει συνήθως τη ρόμπα του.

    5. Εντοπίστε τα επιμέρους θέματα που θίγονται στο βιβλίο, επισημαίνοντας και σχολιάζοντας ιδιαίτερα:

α) Τα κοινωνικά προβλήματα
β) Τις ιδέες και τις αξίες
γ) Τη στάση που κρατά ο συγγραφέας απέναντι στα λογοτεχνικά του πρόσωπα

    Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς διαδραματίζονται στη Βικτωριανή Αγγλία. Ο συγγραφέας, περιγράφει σε κάθε περιπέτεια τις λεπτομέρειες και το κλίμα εκείνης της περιόδου.
    α) Τα κοινωνικά προβλήματα που υποβόσκουν είναι σχετικά με τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες της Αγγλίας εκείνης της εποχής, που τείνουν να μεγαλώσουν και άλλο το χάσμα μεταξύ της αριστοκρατίας και του λαού. Πολλοί άνθρωποι είναι πλούσιοι και ζουν συνήθως σε αρχοντόσπιτα σε αντίθεση με τη πληθώρα των φτωχών ανθρώπων οι οποίοι ζουν σε μικρά, στενά σπίτια ή είναι άστεγοι.
    β) Οι ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς μπορούν σίγουρα να καταταχθούν στο ρομαντικό κίνημα με τον πρωταγωνιστή να αποτελεί το αρχέτυπο πρότυπο του Άγγλου τζέντλεμαν, ευγενούς σε τρόπους και ηθική, η μεθοδική λογική του οποίου πρυτανεύει όλων των προβλημάτων.
  γ) Ο συγγραφέας με το ξετύλιγμα της πλοκής, ρίχνει το φως σε όλους τους βασικούς χαρακτήρες και αποκαλύπτει τις προσωπικότητές τους.

    6. Γιατί επιλέξατε αυτό το βιβλίο;


    Αυτό το βιβλίο το επέλεξα γιατί με κάνει να νιώθω σαν να είμαι μέσα σε αυτό (εξαιτίας της τεχνικής του ταλαντούχου συγγραφέα). Με κρατά σε αγωνία κάνοντας με να μην μπορώ να ξεκολλήσω από αυτό. Παράλληλα μαθαίνω καινούργια πράγματα με αποτέλεσμα να επεκτείνω τις γνώσεις μου. Επιπλέον με κάνει να ηρεμώ και να ξεφεύγω από τη καθημερινότητα.

    7. Τι σας άρεσε σε αυτό το βιβλίο; Σε ποιους και γιατί θα το προτείνατε;


    Σε αυτή τη ιστορία ο δαιμόνιος ντετέκτιβ ξαναχρησιμοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές του με αποτέλεσμα να με εκπλήσσει και να με αφήνει άφωνη. Συνεχίζει να με κρατά σε αγωνία κάθε στιγμή και αυτό είναι που μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει ο τρόπος αντιμετώπισης του ήρωά μας προς τη σκοτεινή υπόθεση την οποία έχει αναλάβει. Συγκεράζει στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος και μυστηρίου (ιδαίτερα στις ιστορίες ?Το Μυστήριο της κοιλάδας Μπόσκοπ? και ?Σπουδή στο Κόκκινο?) με στοιχεία της λογοτεχνίας τρόμου (όπως και στις ιστορίες ?Τα πέντε κουκούτσια του πορτοκαλιού? και ?Η περιπέτεια του αντίχειρα του μηχανικού? από αυτήν την ανθολογία) σε ένα μουντό και απειλητικό βικτωριανό σκηνικό, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει να προκαλέσει με ?φτηνό? τρόπο τον τρόμο. Γι αυτό διαβάζεται απνευστί και παραμένει κατάλληλο και για μικρότερους ηλικιακά αναγνώστες.

Φανή Τσολομύτη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: