Εργαστήρια της Ώρας του Κώδικα 2013

    Η Ώρα του Κώδικα πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως την 1η εβδομάδα του Δεκέμβρη 2013, από τις 8 – 14 Δεκεμβρίου 2013, στα πλαίσια της Εβδομάδας της Επιστήμης Υπολογιστών.  Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων είχε προετοιμαστεί και οι μαθητές του μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο, ήταν έτοιμοι για να λάβουν μέρος σε ένα σύντομο, αλλά σε βάθος ταξίδι στον κόσμο του προγραμματισμού.

  Η προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα με συμμετοχή του γράφοντος στις ομάδες εξελληνισμού των προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Πλέον από τις 19 Νοεμβρίου 2013, είχε πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την ιστοσελίδα  του σχολείου και τους πίνακες ανακοινώσεων για τα δρώμενα και είχαν αρχίσει οι υποβολές δηλώσεων συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι εξεπλάγην ευχάριστα από το γεγονός ότι ορισμένοι μαθητές αδημονώντας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα να πειραματίζονται με το περιβάλλον και έλυναν προγραμματιστικούς γρίφους. Έτσι, ουσιαστικά η παρακολούθηση της προόδου και η βοήθεια αυτών, όπου χρειάστηκε, ξεκίνησε νωρίτερα από το προγραμματισμένο με μικρά μαθήματα. Αυτό λειτούργησε θετικά, κινητοποιώντας και άλλους, μεταξύ αυτών και συνάδελφους καθηγητές, να δηλώσουν συμμετοχή, τόσο εξ’ αποστάσεως όσο και εκ του σύνεγγυς στα εργαστήρια της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου 2013.

  Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων ακολούθησε τη διδακτική ενότητα των εισαγωγικών μαθημάτων για αρχάριους: «Γράψε το πρώτο σου πρόγραμμα υπολογιστή» (αργότερα μετονομάστηκε σε K8 Intro to Computer Science). Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα σπουδών κατάλληλο για κάθε ηλικία, που απαιτούσε 15 – 25 ώρες ενασχόλησης για τον κάθε μαθητή,  για την επίλυση περίπου 100 προγραμματιστικών γρίφων, ταξινομημένων σε 20 επίπεδα δυσκολίας. Όντας σχεδιασμένο για εργασία μέσω Διαδικτύου, βοήθησε επιτρέποντας την εργασία τόσο στο εργαστήριο πληροφορικής όσο και στο σπίτι του καθέ μαθητή.  Το πρόγραμμα σπουδών παραμένει διαθέσιμο και σήμερα σε 34 γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα Ελληνικά από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Write your first computer program (code.org)

Write your first computer program (code.org)

    (από το πρόγραμμα σπουδών του Code.org)

    Μάθετε τις βασικές έννοιες της Επιστήμης των Υπολογιστών με drag and drop (σύρε και άφησε) περιβάλλον προγραμματισμού. Πρόκειται για ένα παιγνιώδες, αυτοεπεξηγηματικό εγχειρίδιο, με ενότητες θεωρητικών μαθημάτων μέσω βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούν ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τα γνωστά παιχνίδια AngryBirds και Plants vs. Zombies. Θα μάθετε βασικούς αλγόριθμους και έννοιες όπως συνθήκες επιλογής και βρόχους επανάληψης.

    Για να πάρετε μία ιδέα για αυτό το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να παρακολουθήσετε το ακόλουθο βίντεο (μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους Ελληνικούς υπότιτλους):

   Σε αυτό το πρόγραμμα σπουδών συμμετείχαν παγκοσμίως 15.814.166 άτομα, ανάμεσά τους και 23 μαθητές από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων, που κατά μέσο όρο έλαβαν 12,2 από τα 27 εικονικά τρόπαια «Κατανόησης Εννοιών».

  Ακολουθεί ένα μικρό άλμπουμ φωτογραφιών με στιγμιότυπα από τα εργαστηριακά μαθήματα:

1 Σχόλιο

  1. Οι φωτογραφίες μου φέρνουν στο μυαλό τόσο γλυκές αναμνήσεις !!!
    Ιδικά με το παλικάρι με το κόκκινο φούτερ χαχαχα !!!
    Τα επίθετα που στόλιζε τον αγρότη !!!!
    ΑΑΧΧ ωραίες μέρες !!!
    🙂 🙂 😛 😛

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: