Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λαογραφίας

Research by Becca Tapert UnsplashΗ Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (έτος ιδρύσεως 1909), εκτιμώντας τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με την εφαρμοσμένη λαογραφική έρευνα στα σχολεία και επιθυμώντας να ενισχύσει και να διευρύνει περισσότερο ανάλογες δράσεις, προκηρύσσει από το σχολικό έτος 2017-2018 Ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας για εργασίες που εκπονούνται στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, με αντικείμενο λαογραφικό θέμα, όπως λαϊκή λογοτεχνία (παραμύθια, μύθοι, δημοτικά τραγούδια, παροιμίες, αινίγματα, παραδόσεις, αφηγήσεις ζωής), ήθη και έθιμα του εορτολογίου και του κύκλου της ζωής, άλλες δραστηριότητες, λαϊκή τέχνη, στο χωριό ή και την πόλη.

Οι διακρίσεις θα είναι τιμητικές βραβεύσεις και θα αφορούν τη σύνταξη λαογραφικής μελέτης, την καταγραφή και την έρευνα ποικίλων όψεων του λαϊκού πολιτισμού, τις επιβιώσεις και τους μετασχηματισμούς του στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τις συγκριτικές παρατηρήσεις με ανάλογα φαινόμενα άλλων λαών με έμφαση στην ανάδειξη της σημασίας της παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο. Ο διαγωνισμός θα είναι αφιερωμένος στον λαογράφο Γεώργιο Μέγα.

Οι όροι για την υποβολή των εργασιών είναι οι κάτωθι:

Α. Είναι εργασίες που έχουν γίνει στα σχολεία το προηγούμενο σχολικό έτος (2017-2018).

Β. Στις υποβαλλόμενες εργασίες θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα πληροφοριακά στοιχεία: Εκπαιδευτική περιφέρεια, σχολείο, τάξη και τμήματα,  υπεύθυνος/οι έρευνας, τα ονόματα των εκπαιδευτικών και μαθητών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα των σχολείων, ταχ. διεύθυνση, email κλπ). Θα ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος: Αντικείμενο, σκοπός, στόχοι, στάδια και τρόποι πραγματοποίησης (πιθανώς και κάποια επιτόπια έρευνα), εκπαιδευτικό υλικό – πηγές, βιβλιογραφία-, αξιολόγηση (φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες), αποτελέσματα.

Γ. Οι εργασίες είναι δακτυλογραφημένες σε γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, μονό διάστιχο, πλήρης στοίχιση και σε ηλεκτρονική μορφή (σε ψηφιακό αρχείο Παραρτήματος) κατατίθενται οι εργασίες των μαθητών,  φωτογραφίες από δραστηριότητες και εκδηλώσεις προγράμματος) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: laographiki@gmail.com

Δ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εργασιών η 30η Ιουνίου 2018.

Ε. Θα απονέμονται τρία βραβεία Α’, Β’, Γ’ και σε όλους θα δίνεται Βεβαίωση Συμμετοχής κατά βαθμίδα εκπαίδευσης. Στα βραβευμένα σχολεία θα δίνονται τόμοι της επετηρίδας της ΕΛΕ,  Λαογραφία και των παραρτημάτων της.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και μέσω του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ηλεκτρονικά θα ενημερώνονται για τα αποτελέσματα και τα σχολεία που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό. Η απονομή των διακρίσεων θα γίνεται στη διάρκεια τελετής μέχρι το τέλος του έτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: